De goudprijs zakte de afgelopen week van €973,82 naar €967,13 per troy ounce (-0,69%), terwijl de zilverkoers van €469,75 naar €471,59 per kilo wist te stijgen (+0,39%). Gedurende de week kwamen de prijzen van beide edelmetalen, uitgedrukt in euro’s, weinig van hun plaats. Heel anders was de koersontwikkeling in dollars, want de afgelopen week wist de dollar opnieuw in waarde te stijgen. De wisselkoers is op het moment van schrijven 1,324, terwijl we een kleine twee maanden geleden nog bijna de 1,37 aantikten.

Door beter dan verwacht macro-economisch nieuws van de afgelopen week wist de dollar aan terrein te winnen. Ook de notulen van de Federal Reserve vergadering uit juli gaven beleggers kennelijk meer vertrouwen in de dollar. De Amerikaanse centrale bank zegt serieus een renteverhoging te overwegen. Als dat daadwerkelijk gebeurt komt dat de waarde van de Amerikaanse munt uiteraard ten goede.

Door het aansterken van de dollar hebben Amerikaanse beleggers minder dollars nodig om dezelfde hoeveelheid goud of zilver te kopen. De goudprijs zakte van $1.304,74 naar $1.280,87 per troy ounce (-1,83%), terwijl de prijs van zilver van $19,58 naar $19,43 daalde (-0,77%). In dollars hebben zowel goud als zilver alle winst van de afgelopen twee maanden weer verspeeld, wat voor een groot deel toegeschreven kan worden aan het wisselkoerseffect.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Tip: Goudstandaard heeft haar grafiekenpagina vernieuwd. Vanaf nu kunt u ook de actuele koersen van platina en palladium raadplegen!

China stelt goudmarkt verder open

China heeft deze week nog drie banken een vergunning gegeven om goud te importeren. En van die drie banken is Standard Chartered, de derde niet-Chinese bank die toegang krijgt tot de omvangrijke Chinese goudmarkt. China wil een grotere rol gaan spelen in de wereldwijde goudmarkt en laat steeds meer ‘Westerse’ banken toe tot de goudmarkt.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de opening van goudhandel in Chinese yuan in de vrijhandelszone van Shanghai. Per ingang van september kunnen handelaren goud in yuan verhandelen, waarmee de rol van de dollar uitgespeeld wordt. Uiteraard ligt het zwaartepunt van de goudmarkt nog steeds bij de Comex en de LBMA, maar de opmars van Azië is niet te stoppen. Het is bemoedigend om te zien dat er vanuit de goudmarkt ook grote belangstelling is voor een groot Aziatisch handelsplatform voor goud.

India blijft goud ontmoedigen

Volgens insiders zal de Indiase regering voorlopig geen koerswijziging doorvoeren ten aanzien van goud. De laatste twee jaar is er een zeer restrictief beleid gevoerd, met als doel de import van goud te ontmoedigen. Een hoge invoerheffing van meer dan 10% en een importquotum hebben de officiële import van goud sterk gereduceerd.

De Indiase regering wil het kopen van goud door de bevolking ontmoedigen, omdat dat ten koste gaat van waardevolle valutareserves. De regering en de centrale bank zijn van mening dat deze reserves beter gebruikt kunnen worden voor de import van brandstof en grondstoffen die nuttig zijn voor de industrie.

Hoewel het tekort op de betalingsbalans is teruggebracht is de regering nog steeds niet tevreden over het behaalde resultaat. Daarom blijft men naar verwachting een restrictief beleid voeren ten aanzien van de import van het gele metaal.

Indiase regering blijft restrictief beleid voeren ten aanzien van goud