Vlucht naar goud

De goudprijs is alleen al de afgelopen week met 4,4% gestegen en staat op het moment van schrijven op ongeveer €35.300 per kilo, de stijging in dollars was overigens nog groter. Dat is het hoogste niveau in een jaar tijd en een stijging van 12,4% ten opzichte van het begin van dit jaar. Zilver ging met een vergelijkbaar percentage omhoog en staat op het moment van schrijven op een koers van bijna €450 per kilogram.

goldbars-stackedBeleggers en spaarders kiezen op dit moment om verschillende redenen voor de veiligheid van edelmetalen. De daling van de aandelenmarkten, zorgen over de degelijkheid van de Europese bankensector en de verwachting dat centrale banken de rente verder moeten verlagen lijken op het eerste gezicht de belangrijkste redenen waarom de goudprijs zo hard stijgt.

goudprijs-hoogste-8maand

Goudprijs steeg vorige week naar hoogste niveau in acht maanden (Bron: Goudstandaard)

Deutsche Bank

Grote zorgen zijn er op dit moment over de converteerbare obligaties van Deutsche Bank. Dit zijn leningen die een hoog rendement geven, maar die de bank in geval van nood kan omzetten in aandelen. Deze converteerbare obligaties, ook wel coco’s genoemd, zijn de afgelopen jaren door heel veel grote Europese banken uitgegeven om de kapitaalbuffers aan te zuiveren. Dat dit soort producten als buffers worden gezien is op zich al opmerkelijk natuurlijk.

Veel pensioenfondsen beleggen in dit schuldpapier, omdat het een relatief hoog rendement oplevert. Maar nu de bankensector onder vuur ligt zijn ook deze converteerbare obligaties een stuk minder waard geworden. In het geval van Deutsche Bank wordt de kans op een default al op meer dan 20% ingeschat. Dat is een risico dat normaal geassocieerd wordt met zogeheten ‘junk bonds’!

Obligaties niet meer veilig

Met ingang van dit jaar gelden in heel Europa nieuwe regels omtrent het redden van banken. In plaats van dat de belastingbetaler moet bijspringen worden nu eerst de obligatiehouders en de vermogende spaarders aangeslagen (bail-in i.p.v. bail-out). Dat geeft extra onzekerheid en verklaart ook waarom met name Europese banken de afgelopen weken zo hard onderuit gingen. Naast Deutsche Bank verloren ook de aandelen van Société Générale en Credit Suisse dit jaar tientallen procenten.

Meer negatieve rente

Centrale banken sturen aan op meer negatieve rente om de economie te stimuleren en de inflatie aan te jagen (of dit lukt op deze manier is een tweede..). De Bank of Japan heeft eerder deze week goedkeuring gekregen om een negatieve rente te hanteren, terwijl Janet Yellen van de Federal Reserve kenbaar maakte dat dit ook in de VS tot de mogelijkheden behoren.

Een negatieve rente betekent dat u nog minder rente krijgt over uw spaargeld. Dat is voor veel spaarders reden om hun vermogen om te zetten in tastbare zaken, waaronder edelmetalen. Dit is althans wat wij momenteel merken en horen, het is bijzonder druk!

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van Goudstandaard.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo