Onrust Syrië stuwt goudprijs omhoog

De toegenomen dreiging van een militair conflict in Syrië zorgde voor een vlucht richting veilige havens, want de goudprijs steeg woensdag met meer dan 1% tot boven de €35.300 per kilogram. In dollars gemeten kwam de prijs boven de $1.360 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau in dollars sinds augustus 2016. De zilverprijs ging met een vergelijkbaar percentage omhoog, maar staat met een prijs van €437 per kilo nog steeds op een relatief laag niveau. Ook de olieprijs reageerde op de dreigende oorlogstaal, want de prijs van een vat WTI maakte een sprong van ruim 2% tot $66,50.

De geopolitieke spanningen zijn het afgelopen weekend opnieuw opgelaaid door berichten over een nieuwe chemische aanval in Syrië. En hoewel er nog geen bewijs voor is wordt er reeds met de beschuldigende vinger gewezen naar de regering van Assad. Later volgde een Israëlische luchtaanval op een Syrische militaire luchtbasis, waarbij naar verluid veertien mensen om het leven zijn gekomen. De Verenigde Staten hebben al gedreigd met een mogelijke vergeldingsactie, terwijl de Russische president Poetin het voor Assad blijft opnemen door te zeggen dat zijn land alle luchtaanvallen op Syrië zal proberen af te slaan.

Goudprijs hoger door oplopende geopolitieke spanningen (Bron: Goudstandaard)

Stijging goudprijs

De toenemende geopolitieke spanningen kunnen van grote invloed zijn op de goudprijs, omdat oplopende geopolitieke spanningen ook gepaard kunnen gaan met economische sancties of zelfs economische schade. Het edelmetaal vervult dan een rol van veilige haven, omdat het geen tegenpartij risico kent en buiten het financiële systeem bewaard en verhandeld kan worden. De stijging van de olieprijs betekent dat handelaren meer onzekerheid incalculeren over toekomstige leveringen van olie en daarom op korte termijn meer voorraad willen inslaan.

Verschillende analisten verwachten dat de goudprijs dit jaar door de $1.400 per troy ounce zal breken, als gevolg van een combinatie van oplopende geopolitieke spanningen, een toenemend begrotingstekort in de Verenigde Staten en de dreiging van meer handelsbelemmeringen tussen de Verenigde Staten en China.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.