Goudverkopers in Houston moeten vingerafdruk en foto afgeven?

Houston wordt de laatste tijd geplaagd door een toename van diefstal van juwelen, zowel op straat als bij mensen thuis. Daarom acht men het nodig de verkoop van goud beter te registreren met foto's van de verkoper, van het goud en met een vingerafdruk van de verkoper. Daaaast moet de transactie gedocumenteerd worden en drie jaar in het archief blijven liggen. Vijf jaar geleden werden soortgelijke maatregelen om het de criminelen moeilijker te maken al toegepast op de handel in schroot.

Sommige goudhandelaren zien het nut van al deze maatregelen wel in. In onderstaande reportage van ABC News komt een goudhandelaar in beeld die al een vingerafdrukscanner in huis heeft en die al camera's heeft opgehangen in zijn winkel.

De nieuwe administratieve maatregelen omtrent de handel in goud worden niet door iedereen omarmd. Vooral bij het kopen en verkopen van goud wordt privacy erg belangrijk gevonden en door een vingerafdruk en foto te vragen van klanten wordt de handel in goud ten onrechte in een criminele sfeer geplaatst. Infowars vergelijkt het met de handel in dure auto's. Mensen die hun luxe auto willen verkopen hoeven van de overheid geen vingerafdruk en foto achter te laten bij de koper, terwijl ook auto's gesloten kunnen zijn.

Ook producten als laptops zijn een gemakkelijke prooi voor dieven. Desondanks hoeven verkopers van een laptop geen vingerafdruk en foto achter te laten, ook niet als het om een laptop gaat van meer dan $1.000. Waarom de verkoop van wat gouden ringen dan wel onderworpen moet worden aan administratieve beperkingen doet vermoeden dat er andere belangen meespelen. Er wordt wel eens gezegd dat goud in de criminele sfeer wordt gebracht, omdat het een immorele belegging zou zijn die niet productief is voor de maatschappij als geheel.

De nieuwe wetgeving in Houston zal vooral bonafide kopers en verkopers benadelen, want criminelen zullen niet zo dom zijn om goud naar een verkoopadres te brengen dat vingerafdrukken registreert en foto's maakt. Dat zou hetzelfde zijn als een dief die zichzelf aangeeft. Voor criminelen blijven er tal van kanalen over waarmee ze gestolen goud kunnen verkopen, zonder dat de overheid daar iets van weet. 

Reportage van ABC Local

Privacy goudhandel in Houston verliest het van opsporing criminelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.