ABN Amro verwacht stijging goudprijs

De goudprijs zal dit jaar profiteren van een zwakkere dollar en meer terughoudendheid onder centrale banken. Dat schrijft analiste Georgette Boele van de ABN Amro in haar nieuwste update over de edelmetalen. Ze verwacht dat de goudprijs dit jaar zal stijgen tot $1.400 per troy ounce. Ook is ze positief over zilver en platina, terwijl ze minder enthousiast is geworden over palladium. De prijs van dat edelmetaal is volgens Boele te snel opgelopen, waardoor een forse correctie mogelijk is.

Hogere goudprijs

De analiste van de ABN Amro verwacht dat de goudprijs eind dit jaar een niveau van $1.400 per troy ounce zal bereiken. Voor eind volgend jaar voorziet ze een verdere stijging naar $1.500 per troy ounce. Volgens Boele kan de verwachte prijsstijging kan worden toegeschreven aan vier verschillende factoren. Ten eerste voorziet ze een zwakkere dollar, wat gunstig is voor de goudprijs. Het edelmetaal heeft doorgaans een negatieve correlatie met de dollar.

Een tweede steunpilaar voor goud is het terughoudende beleid van centrale banken. De Federal Reserve besloot te wachten met een verdere renteverhoging, terwijl ook andere centrale banken langer vasthouden aan een ruim monetair beleid. Ze vrezen voor de negatieve effecten van een te snelle verkrapping en passen hun beleid daarop aan. Door het ruime monetaire beleid blijft de lange rente laag en dat is weer gunstig voor de goudprijs.

De derde factor die gunstig uitpakt voor goud zijn de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Mogelijk komt er deze maand of volgende maand een nieuw handelsakkoord, waarmee de onzekerheid over importheffingen kan worden weggenomen. Een nieuw akkoord is volgens Boele gunstig voor de Chinese economie en de Chinese yuan. Dat kan een positieve invloed hebben op de vraag naar goud in China, de grootste afzetmarkt voor het edelmetaal in de wereld.

Volgens Boele ziet ook het technische plaatje voor goud er gunstig uit. Ondanks de recente correctie staat de prijs nog steeds boven het 200-daags gemiddelde van ongeveer $1.250 per troy ounce. Ze verwacht dat dit niveau stand zal houden en dat iedere daling richting dit niveau op dit moment een kans biedt om positie in te nemen.

Zilver profiteert minder

Zilver volgt meestal de prijs van goud, omdat beide edelmetalen gezien worden als een soort veilige haven. Toch zijn ze zeker niet hetzelfde, omdat zilver een belangrijke industriële component heeft. Meer dan de helft van de jaarlijkse vraag naar zilver komt voor rekening van industriële toepassingen, terwijl dat bij goud niet veel meer is dan ongeveer tien procent. Als gevolg daarvan kent de zilverprijs een meer cyclisch koersverloop.

Op dit moment werken de fundamentals volgens Boele niet in het voordeel van zilver. Een afname van de groei van de wereldeconomie betekent minder industriële vraag naar het edelmetaal, waardoor het opwaartse potentieel wat kleiner is. De analiste van de ABN verwacht later dit jaar wel een verdere stijging van de zilverprijs. Volgend jaar ziet ze de prijs verder oplopen tot $20 per troy ounce.

Platina blijft aantrekkelijk

De prijs van platina zit de laatste jaren in een negatieve trend. Het edelmetaal, dat voornamelijk wordt toegepast in katalysatoren van dieselauto’s, staat onder druk door een afnemende vraag naar voertuigen met een dieselmotor. Volgens analiste Boele is deze trend al in de prijs verwerkt, wat betekent dat het neerwaartse potentieel beperkt is. Voor de eerste helft van dit jaar voorziet Boele nog geen herstel van de platinaprijs, maar dat zou in de tweede helft van het jaar kunnen veranderen.

Boele merkt op dat de prijs van edelmetaal nog steeds boven het 200-daags gemiddelde staat, wat over het algemeen als een positief signaal wordt opgemerkt. Door de lage prijs kan de vraag naar platina weer aantrekken, bijvoorbeeld vanuit de Chinese markt voor sieraden. Ook zullen meer beleggers hun aandacht richten op platina, nu de prijs relatief gunstig is. Boele verwacht dat de platinaprijs de komende twee jaar zal stijgen, maar van een uitbundige rally zal geen sprake zijn. Ze verwacht dat de prijs van platina volgend jaar zal oplopen tot $1.100 per troy ounce.

Palladium risicovol

De prijs van palladium is de afgelopen maanden behoorlijk gestegen, veel meer dan de meeste analisten hadden verwacht. Een acuut tekort drijft de prijs van het edelmetaal op en zorgt ervoor dat handelaren nu meer betalen voor directe levering dan voor een contract met een looptijd van een paar maanden. Deze uitzonderlijke situatie wordt ook wel backwardation genoemd.

Boele merkt op dat palladium zich de laatste tijd weinig lijkt aan te trekken van historische correlaties. Het edelmetaal gedraagt zich soms zelf als een veilige haven, terwijl het normaal gesproken een cyclische grondstof is. De analiste van de ABN is daarom van mening dat palladium momenteel het meest overgewaardeerde edelmetaal is. Ze merkt op dat de prijs van het edelmetaal veel harder is gestegen dan het tekort in de markt zou rechtvaardigen. Ook lijkt de markt zich nog steeds weinig aan te trekken van verslechterde vooruitzichten voor de wereldwijde auto-industrie en van een mogelijke substitutie naar het goedkopere platina voor gebruik in katalysatoren.

Door de hoge prijs is het volgens Boele risicovol geworden om in palladium te beleggen. Als het edelmetaal de opwaartse trend van de laatste maanden niet weet vast te houden, dan zou er wel eens forse correctie kunnen volgen. Ze gelooft op basis van de fundamentals niet dat de prijs oneindig zal blijven oplopen en is daarom voorzichtig geworden.

ABN Amro verwacht stijging goudprijs (Bron: ABN AMRO)

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *