Goud en zilver report (Week 23)

De goudprijs steeg afgelopen week van €916,69 naar €918,54 per troy ounce, een kleine plus van 0,2%. De prijs voor een kilo zilver klom de afgelopen week van €443,92 naar €448,40, een winst van ongeveer 1%. Gedurende de week was er relatief weinig volatiliteit, met uitzondering van de donderdagmiddag. Op dat moment bracht de ECB met haar rentebesluit de financiële markten weer in beweging. Daarop stegen de prijzen van zowel goud als zilver, om kort daarna weer een deel van de winst prijs te geven.

In dollars steeg de goudprijs van $1.249,68 naar $1.253,15 (+0,27%) en klom de zilverkoers van $18,82 naar $19,03 per troy ounce (+1,12%). De wisselkoers tussen de euro en de dollar schoof in een week tijd van 1,3605 naar 1,3643, een stijging van 0,28 procent.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

ECB verlaagt rente en lanceert TLTRO

De ECB verlaagde de rente donderdag met 10 basispunten naar 0,15%. Tegelijkertijd kondigde de centrale bank haar nieuwe TLTRO stimuleringsprogramma aan, dat banken in staat stelt geld te lenen tegen een vaste lage rente. Wat het effect van deze maatregelen is zal de tijd moeten uitwijzen, want beleggers wisten deze week nog niet hoe ze het nieuws moesten plaatsen.

Aandelenkoersen lieten zoals verwacht een stijging zien, maar de reactie op de valutamarkt was uiterst merkwaardig te noemen. De wisselkoers tussen de euro en de dollar daalde met bijna een cent, om vervolgens weer even hard terug te komen op het niveau van vóór het ECB rentebesluit. Aan het eind van de dag stond de euro netto zelfs sterker tegenover de dollar, ondanks het nieuws dat de ECB een nog soepeler monetair beleid zal voeren.

Uitzonderlijke beweging in de euro dollar wisselkoers

Uitzonderlijke beweging in de euro dollar wisselkoers (Bron: Yahoo Finance)

Ook de prijzen van goud en zilver lieten een vreemde spike zien. Kennelijk zijn beleggers er nog niet over uit of ze meer of minder ‘goud’ in hun portefeuille willen hebben met een iets lager rentetarief bij de ECB.

India verlaagt importheffing goud

Deze week werd bekend dat India haar importheffing op goud wil verlagen. De regering overweegt een reductie van twee tot vier procentpunt. De importheffing werd eerder nog stapsgewijs opgeschroefd tot 15%, maar nu het tekort op de betalingsbalans kleiner geworden is durft de nieuwe regering weer een stap terug te doen in het ontmoedigen van de goudimport. Men gaat tussentijds de effecten van de renteverlaging evalueren. Door de lagere importheffing zal de hoge premie op fysiek goud in India waarschijnlijk gaan dalen.

Ecuador swapt goud met Goldman Sachs

Ecuador heeft een deal gesloten met Goldman Sachs om de helft van haar goudreserve om te wisselen voor hoog renderend schuldpapier. Het gaat om 14,5 ton goud, dat omgerekend naar de actuele goudprijs een waarde heeft van $580 miljoen. In ruil voor het gele metaal krijgt Ecuador “instrumenten met hoge liquiditeit en veiligheid”, die over de looptijd van drie jaar tevens een rendement van $16 tot $20 miljoen moeten opleveren.

Manipulatie goudprijs op grotere schaal dan gedacht?

Volgens de Financial Times was de manipulatie van de goudprijs niets meer of minder dan routine. Dat schrijft de krant na een rondvraag onder goudhandelaren. De fixing van goud zou door banken misbruikt zijn om ten koste van klanten hogere winsten te behalen op goudcontracten. Meer hierover lees je op Marketupdate en in de Telegraaf van zaterdag.

De Telegraaf publiceerde zaterdag een uitgebreid artikel over goud

De Telegraaf publiceerde zaterdag een uitgebreid artikel over goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Goud en zilver report (Week 23)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders