Grote goudschat van 100 kilo gevonden in Frankrijk

Een Fransman heeft 100 kilo goud gevonden in het huis dat hij erfde in het Franse stadje Évreux, wat bij de huidige goudprijs goed is voor een waarde van ongeveer €3,5 miljoen. De verzameling, bestaande uit 5.000 gouden munten, 37 goudbaren van 1 kilogram en twee goudbaren van ruim 12 kilo, was verstopt op verschillende plekken in het huis. Het werd daarom pas ontdekt toen het huis afgelopen maand door nabestaanden werd leeggehaald.

“Het goud lag verstopt onder meubels, onder stapels linnengoed en in de badkamer. Ook was er goud verstopt in een whiskyfles en in een conservenblik onder een meubel”, zo vertelde veilingmeester Nicolas Fierfort. De enorme verzameling goud is inmiddels al verkocht aan zowel Franse als internationale kopers.

De verzameling goud werd aangelegd in de jaren ’50 en ’60, zo blijkt uit echtheidscertificaten die ook in het huis werden aangetroffen. De collectie bestond onder andere uit Amerikaanse gouden munten van $20 en $10 uit het begin van de twintigste eeuw. Het goud leverde bij de veiling ongeveer €3,5 miljoen op, maar dat is niet het bedrag dat de erfgenamen krijgen. De Franse belastingdienst houdt namelijk 45% van de opbrengst in vanwege erfbelasting.

tresor-decouvert-heritage-evreux

Honderd kilo aan gouden munten en goudbaren aangetroffen in een huis in Frankrijk (Bron: La Dépêche Évreux)

Goud of geld bewaren?

Het komt vaker voor dat erfgenamen of nieuwe eigenaren van een huis een grote verzameling goud of bankbiljetten ontdekken. Soms blijft een schat tientallen jaren lang verstopt, waardoor de waarde behoorlijk kan veranderen. Zo ontdekte een Amerikaans stel uit de Amerikaanse staat Ohio onlangs bij het klussen een oude koffer uit 1951 met daarin $23.000 aan bankbiljetten.

Het geld verkeerde in zeer goede staat, omdat het op een droge plek bewaard werd en in waspapier gewikkeld zat. De schat is waarschijnlijk verstopt in 1951, gezien het feit dat er ook een krant uit dat jaar in de koffer zat. De dollarbiljetten zijn is ruim vijftig jaar later nog steeds te gebruiken, maar door inflatie is het geld wel veel minder waard geworden.

Had men destijds gouden munten in plaats van bankbiljetten in de koffer gedaan, dan was de schat vandaag de dag een vermogen waard geweest. Bij een toenmalige goudprijs van $35 per troy ounce had men ruim 650 troy ounce goud kunnen kopen (ruim 20 kilo) met een waarde van bijna $800.000. Dat is 34 keer zoveel als de waarde van het papiergeld dat in 1951 in de koffer werd gestopt.

koffer-bankbiljetten

$23.000 aan bankbiljetten verstopt in een koffer

bankbiljetten-dollars2

De schat bestond uit biljetten van $20, $50 en $100

Waardeloos geld

Het kan nog gekker, want in Italië ontdekte de 60-jarige Angela Vargas onlangs 37 miljoen lire aan bankbiljetten. Het geld was verstopt op zolder in het huis van haar overleden moeder. Dat geld zou vandaag de dag omgerekend een waarde vertegenwoordigen van €19.100, ware het niet dat de Italiaanse centrale bank de oude lire bankbiljetten sinds 2011 al niet meer accepteert. Afgezien van een mogelijke verzamelwaarde is deze vondst dus compleet waardeloos geworden.

Het geldbedrag is waarschijnlijk al voor de introductie van de euro verstopt, toen de goudprijs veel lager was dan nu. Had ze het geld destijds omgewisseld in euro’s, dan was het vandaag de dag nog wel wat waard geweest. Had ze de 37 miljoen lire gebruikt om goud te kopen, dan was de schat door de stijging van de goudprijs veel meer waard geworden.

lira-bankbiljetten

Vrouw vindt 37 miljoen lire aan bankbiljetten, maar het geld is sinds 2011 niet meer inwisselbaar (Foto van Wikipedia)

Conclusie

Uit deze drie voorbeelden kunnen we een aantal lessen trekken. Zo blijkt goud over de langere termijn in veel gevallen een betere waardeopslag is dan papiergeld. Natuurlijk is de goudprijs volatiel, maar daar staat tegenover dat papiergeld op de langere termijn door inflatie alleen maar minder waard wordt. In sommige gevallen wordt het papiergeld zelfs compleet waardeloos verklaard door overheden en centrale banken. Dat hebben we onlangs in India nog gezien.

Bewaar je geld op een bankrekening, dan vormen bank en overheid een tegenpartij risico. Bewaar je contant geld, dan heb je de centrale banken en overheid als tegenpartij. Fysiek goud daarentegen heeft waarde uit zichzelf, omdat het rechtstreeks te verhandelen is met mensen over de hele wereld. Er is geen centrale bank of overheid die absolute controle kan uitoefenen op goud. Daarom is het gele metaal misschien wel de meest geschikte manier om voor een langere termijn vermogen op te slaan.

Wil je vermogen voor een langere termijn in de familie bewaren, dan is fysiek goud daar een geschikt instrument voor. Wil je vermogen overdragen naar de volgende generatie, dan is het belangrijk om daar op tijd mee te beginnen en om je in te lezen in de regels omtrent belastingvrij schenken. En wilt u dat het vermogen in de familie blijft, dan is het verstandig om tijdig aan een vertrouwenspersoon kenbaar te maken waar u het vermogen bewaard heeft.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar 088-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders