Goud en zilver report (Week 21)

De goudkoers zakte de afgelopen week van €1.095,48 naar €1.082,78 per troy ounce (-1,16%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €499,48 naar €489,82 ging (-1,93%). De daling was maar voor een klein gedeelte het gevolg van een wisselkoerseffect, want de euro stond vrijdag met een koers van $1,09 niet veel lager dan begin deze week. Bij gebrek aan richtinggevend nieuws zagen beleggers weinig reden hun positie in goud uit te breiden of af te bouwen. HSBC verwacht op korte termijn weinig veranderingen in de goudkoers, zo meldt Kitco. De bank verwacht dat de prijs van het edelmetaal voorlopig rond de $1.180 per troy ounce zal blijven.

De vraag naar goud vanuit China lijkt de laatste tijd wat af te zwakken, maar dat wordt gecompenseerd door de toegenomen vraag naar het edelmetaal op de Indiase markt. In de eerste drie maanden van dit jaar importeerde India al 226,9 ton, een toename van 28% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. In de maand april kwam daar nog 85 ton goud bij, terwijl de Chinese import van goud via Hong Kong in de maand april juist daalde tot 52,2 ton.

goudprijs-31mei2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-31mei2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

“Goud als 100% garantie tegen politiek risico”

Vorige week schreven we in het Goud en zilver report al dat Oostenrijk naar het goede voorbeeld van Nederland en Duitsland een deel van haar goudvoorraad uit het buitenland gaat terughalen. Ook bij de centrale bank van Oostenrijk is het besef doorgedrongen dat het in noodscenario’s wel erg prettig is om fysiek over je eigen goudreserve te beschikken en dat het geen meerwaarde heeft om bijna al het goud in het buitenland op te slaan. Of de goudvoorraden in de toekomst een nieuwe rol gaan spelen is nog niet te zeggen, maar het is evident dat het edelmetaal een waardevolle aanvulling is op de valutareserves. Dat vindt ook Dmitry Tulin van de Russische centrale bank, die zei dat goud een 100% garantie is tegen politiek en wettelijk risico. Aan deze woorden kunnen we eigenlijk maar weinig toevoegen…

goud-valuta-rusland

Rusland voegt goud aan reserves toe als hedge tegen politiek risico

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo