Run op goud onder centrale banken al begonnen?

Centrale banken hebben sinds de Londen Gold Pool van de jaren zestig niet meer zoveel goud gekocht als in de afgelopen jaren, zo bericht Eddie van der Walt van Bloomberg. Volgens cijfers van het IMF voegen centrale banken nu al acht jaar op rij edelmetaal aan hun reserves toe, de langste onafgebroken reeks in bijna vijftig jaar tijd.

In de jaren zestig kochten centrale banken ook veel goud, omdat ze twijfels hadden over de inwisselbaarheid van het gele metaal tegen de vaste koers van $35 per troy ounce. Ook Frankrijk en Nederland begonnen op een gegeven moment dollars om te wisselen voor goud, waardoor de VS in 1971 genoodzaakt werd de koppeling tussen goud en de dollar los te laten.

Centrale banken willen goud

Het afgelopen jaar kochten centrale banken gezamenlijk 590 ton, omgerekend is dat ongeveer 14% van de totale wereldwijde vraag naar fysiek goud. Dat centrale banken acht jaar na het uitbreken van de crisis nog steeds goud kopen is een duidelijk signaal dat ook zij twijfels hebben over de degelijkheid van het huidige financieel systeem.

Vooral Rusland, China en Kazachstan hebben de afgelopen jaren veel edelmetaal aan hun reserves toegevoegd. Centrale banken zoeken diversificatie en willen naast valutareserves ook een deel van hun reserves in het gele metaal aanhouden.

Naast goudaankopen zien we de laatste jaren ook steeds meer landen die hun vooraden fysiek willen terughalen naar eigen land. Voorbeelden daarvan zijn Venezuela, Duitsland, Nederland en Oostenrijk.

central-bank-gold-purchases

Centrale banken kochten sinds Bretton Woods niet zo lang goud (Bron: Bloomberg)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *