Goudprijs naar hoogste niveau in bijna drie jaar

De goudprijs is vandaag gestegen naar het hoogste niveau in bijna drie jaar tijd. Op het moment van schrijven wordt er €1.163 betaalt voor een troy ounce, dat is 31,1 gram puur goud. Sinds het begin van dit jaar is de goudprijs al met 19% gestegen, de sterkste rally van goud sinds begin vorig jaar. Toen werd de rally gestopt op ongeveer €1.150 per troy ounce, een niveau waar het edelmetaal vrijdagochtend doorheen wist te breken.

De laatste keer dat goud op dit niveau stond was in april 2013, toen de prijs door een samenloop van omstandigheden in een vrije val terechtkwam. De prijs zakte toen in korte tijd van €1.200 naar €1.050 per troy ounce. Maar dit jaar komt het edelmetaal bijzonder sterk uit de startblokken, zoals de volgende grafiek van www.goudstandaard.com goed laat zien.

goudprijs-hoogste-april2014

Goudprijs stijgt naar hoogste niveau sinds april 2013 (Grafiek van Goudstandaard)

Goudprijs stijgt

De goudprijs is dit jaar door een combinatie van factoren sterk gestegen. Een daling van de aandelenkoersen wereldwijd en de verwachting van een nog soepeler monetair beleid van centrale bank beweegt beleggers en spaarders richting veilige havens. Maar ook onzekerheid over de gezondheid van de bankensector en de berichten over het verbieden van grote bankbiljetten maken vermogende spaarders nerveus. Door de lage rente zien ze goud kopen als een aantrekkelijk alternatief voor sparen of beleggen.

Verschillende grote banken die tot voor kort negatief waren over het edelmetaal hebben hun verwachtingen inmiddels naar boven bijgesteld. Georgette Boele van de ABN Amro verhoogde haar koersdoel voor eind dit jaar van $900 naar $1.300, terwijl Deutsche Bank in een onlangs gepubliceerd rapport kenbaar maakte dat dit een goede tijd is om goud te kopen. Boele zei onlangs in een interview met Marketupdate dat de trend in de goudmarkt dit jaar fundamenteel gedraaid is.

goldbars-ubs

Goudprijs in euro stijgt naar hoogste niveau in bijna drie jaar

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders