Deze indicator suggereert dat de goudprijs verder kan stijgen

De goudprijs is de afgelopen weken al behoorlijk opgelopen, maar de prijs zou de komende tijd nog verder kunnen stijgen. Veel beleggingsfondsen hebben namelijk geen positie in goud, wat betekent dat de rally nog enige tijd kan aanhouden. Bloomberg schrijft dat beleggingsfondsen nog steeds een relatief kleine long positie in het edelmetaal aanhouden, zeker in vergelijking met voorgaande jaren.

Die terughoudendheid betekent dat er nog steeds veel opwaarts potentieel in de goudmarkt zit, zeker als de correctie waar veel beleggingsfondsen op wachten uitblijft. Onderstaande grafiek laat zien dat beleggingsfondsen op de termijnmarkt een beperkte long positie hebben in het edelmetaal. In vergelijking met voorgaande jaren zijn de fondsbeheerders nu dus veel terughoudender. Joni Teves, strateeg bij de Zwitserse bank UBS, zei daar tegenover Bloomberg het volgende over.

“Ondanks een meer positieve houding zijn beleggers nog niet massaal in goud gestapt. De terughoudendheid blijft hangen. Het risico van een situatie waarin veel marktparticipanten wachten op een dip is dat ze een grote inhaalslag moeten maken als de positieve factoren aanhouden.”

Beleggingsfondsen hebben nog weinig posities in goud (Bron: Bloomberg)

Goudprijs kan verder stijgen

Verschillende banken zijn de laatste maanden positief geworden over beleggen in goud. Eind vorig jaar sprak Georgette Boele van de ABN Amro de verwachting uit dat de goudprijs dit jaar waarschijnlijk verder zal stijgen. Later volgden ook Goldmans Sachs en Société Générale met een positief koersdoel voor goud in 2019.

Volgens Boele zal het verzwakken van de dollar dit jaar een gunstig effect hebben op de goudprijs. Ook noemde ze de shortpositie in goud als reden om positief te zijn over het edelmetaal, omdat dat een indicator is van een overdreven negatief sentiment. Dat sentiment lijkt nu om te keren, met als resultaat dat veel beleggers de goudprijs verder aanjagen.

Het Franse Société Générale verwacht dat het edelmetaal zal profiteren van goudaankopen door centrale banken en een zwakker economisch sentiment. Het feit dat de Federal Reserve een nieuwe renteverhoging heeft uitgesteld geeft goudbeleggers reden om positief te zijn.

Voorzichtigheid geboden

Ondanks de positieve trend in goud is niet iedereen optimistisch. Morgan Stanley heeft haar koopadvies voor het edelmetaal deze week ingetrokken. De bank adviseerde beleggers in september om goud te kopen, maar verwacht nu dat de prijs weer gaat dalen. Ook David Govett, goudhandelaar bij Marex Spectron Group in Londen, ziet weinig opwaarts potentieel. In een verklaring tegenover Bloomberg zei hij daar het volgende over:

“Je krijgt een omgekeerd sneeuwbaleffect als de goudprijs stijgt. Hoe hoger de prijs gaat, hoe meer geld het van fondsen aantrekt. Maar over het algemeen is de aandelenmarkt solide en ik betwijfel of de dollar zoveel verder gaat dalen, dus ik denk dat het opwaarts potentieel voor deze beweging beperkt is.”

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.