GFMS ziet vraag naar zilver dit jaar met 7% dalen

De vraag naar zilver zal dit jaar bijna 7% lager uitvallen dan vorig jaar, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van consultancybureau Thomson Reuters GFMS. De industriële vraag daalde met 1,8%, terwijl de vraag naar zilveren sieraden 4,4% lager uitviel. Ook kochten beleggers iets minder zilver dan vorig jaar, ondanks de stormloop op zilveren munten na de recente daling van de zilverprijs.

De totale vraag naar fysiek zilver zal dit jaar naar schatting uitkomen op 1.004,5 miljoen troy ounce, een daling van 6,7% ten opzichte van de 1.077 miljoen troy ounce in recordjaar 2013. “Aan de industriële kant van de markt is de vraag naar zilver vrij in-elastisch. Daarom speelt de investeringsvraag in de vorm van zilverbaren, zilveren munten en beleggingen in ETF’s een belangrijke rol”, zo verklaarde Andrew Leyland van onderzoeksbureau GFMS voorafgaand aan de publicatie van het laatste rapport tegenover Reuters.

De industriële vraag naar zilver daalde met 1,8% ten opzichte van vorig jaar, omdat fabrikanten steeds vaker op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. Moderne elektronica bevat aanzienlijk minder edelmetaal dan de elektronica van jaren geleden. Omdat zilver een relatief duur metaal is proberen fabrikanten er zo min mogelijk van te gebruiken. De industriële vraag naar zilver stijgt al jaren niet meer, wat enerzijds te verklaren is door het gebruik van alternatieven en anderzijds door de economische crisis. Ook de vraag naar zilveren sieraden was lager dan vorig jaar, volgens het GFMS is er sprake van een daling van 4,4 procent. De toegenomen vraag naar zilveren munten in oktober compenseerde niet volledig voor de relatief zwakke vraag in de eerste helft van dit jaar.

silver-coins

Vraag naar zilver dit jaar 7% lager dan in 2013

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo