Grafiek: Premie goud stijgt in Shanghai

De premie op goud in Shanghai is dit jaar al sterk gestegen door een toenemende vraag naar het edelmetaal. Niet eerder liepen de spotprijs en de prijs van fysiek goud in de grootste stad van China zo ver uit elkaar. Dat is op zichzelf al een noemenswaardig verschijnsel, maar wie verder terug kijkt in de geschiedenis ziet ook een bijzondere correlatie tussen de premie op fysiek goud en de voorraadontwikkeling van het GLD goud-ETF. The Real Asset plaatste deze twee ontwikkelingen in de volgende grafiek.

Sprott-Shanghai-premium-Oz-and-GLD-FlowsPremie op goud in Shanghai versus voorraadontwikkeling GLD

Correlatie?

Er blijkt een negatieve correlatie te zijn tussen de premie op goud in Shanghai en de voorraadmutaties van GLD. Iedere keer als beleggers meer vermogen in het GLD goud-ETF stoppen daalt de premie op fysiek goud in Shanghai. Het omgekeerde blijkt ook regelmatig te gebeuren, gezien de ontwikkeling aan het einde van de grafiek. Is er een verklaring te vinden voor deze correlatie?

Mogelijk probeert bovenstaande grafiek te vertellen hoe vermogen heen en weer geschoven wordt tussen fysiek goud en ‘papiergoud’. Een stijgende premie kan erop wijzen dat er meer fysiek goud gekocht wordt, met als gevolg een tijdelijke schaarste in het aanbod. Om dat goud vrij te maken moet het eerst worden ‘losgeweekt’ bij beleggers, die posities hebben in GLD. Bullion banks kunnen met de verkoop van papieren claims op goud de prijs omlaag drukken, waardoor meer beleggers aandelen GLD van de hand doen. Bullion banks kopen deze aandelen op en kunnen als ‘Authorized Participant’ fysieke uitlevering eisen. Mogelijk komt daar een deel van het goud vandaan dat de Chinezen kopen. Hier schreven we in mei ook al over op Marketupdate.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders