BullionVault aangepakt door de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt buitenlandse aanbieders voor opslag van edelmetalen streng in de gaten. Aanbieders als GoldMoney en BullionVault voldeden volgens de AFM niet aan alle eisen die in de Nederlandse wetgeving zijn opgenomen. GoldMoney gooide al vrij snel de handdoek in de ring en trok zich terug van de Nederlandse markt. BullionVault gooide de handdoek niet in de ring, maar ging een discussie aan met de AFM.

Geen reclame meer

De twee partijen hebben inmiddels een overeenkomst bereikt, want klanten van BullionVault kregen gisteren een uitgebreide email in hun inbox. In deze email stelt BullionVault dat ze haar diensten mag blijven aanbieden aan klanten in Nederland en dat ze ook nieuwe klanten mag binnenhalen. Dat laatste zal overigens een stuk moeilijker worden, want het bedrijf mag geen betaalde reclame meer maken in Nederland. In de brief aan haar klanten schrijft het bedrijf dat het onder de Nederlandse wetgeving omtrent opslag van edelmetalen niet toegestaan is om reclame te maken, indien de aanbieder niet over een AFM vergunning beschikt.

Ook komt daarmee per direct een einde aan betaalde klantenwerving door de klanten zelf, een verdienmodel dat klanten beloont die nieuwe klanten weten binnen te halen.

Wetgeving

In Nederland wordt het aanbieden van edelmetalen in opslag aangemerkt als een beleggingsobject, waar bepaalde eisen aan gesteld zijn. Het bedrijfsmodel van BullionVault is daar niet op toegespitst en daarom mag deze aanbieder niet langer reclame maken voor haar diensten.


Zekerheid

Een vergunning van de AFM betekent een extra stukje zekerheid voor uw vermogen. De toezichthouder controleert namelijk of de financieel dienstverlener zich houdt aan de Nederlandse wet- en regelgeving en kan ingrijpen op het moment dat deze regels niet worden nageleefd. Volgens Jaap Raijmans, directeur van Goudstandaard, komt de belegger minder snel voor verrassingen te staan door te kiezen voor een aanbieder die opereert onder het toezicht van de AFM:

“Toen GoldMoney twee jaar geleden onder druk van de AFM besloot zich van de Nederlandse markt terug te trekken werden klanten op straat gezet. Hun GoldMoney rekening werd geliquideerd en daarmee verloren de klanten hun positie in edelmetalen. Door te kiezen voor een aanbieder met een AFM-vergunning kom je als belegger niet snel voor zulke verrassingen te staan”

Goudstandaard werkt voor de opslag van edelmetalen samen met Brinks, een erkend bedrijf dat wereldwijd opereert. Klanten van Goudstandaard profiteren volgens Raijmans van de voordelen van deze samenwerking.

“Een klant van Goudstandaard kan binnen één dag fysiek goud en zilver uitgeleverd krijgen. Daarnaast hebben klanten de mogelijkheid om edelmetaal over te laten brengen naar een andere kluis binnen het netwerk van Brinks.”

BullionVault mag van de AFM geen reclame meer maken in Nederland

BullionVault mag van de AFM geen reclame meer maken in Nederland

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo