India ziet smokkel goud toenemen

In India wordt steeds meer goud het land in gesmokkeld, zo schrijft de Wall Street Journal. Niet verwonderlijk, want de import van goud via de officiële kanalen is door beperkende maatregelen van de regering steeds minder aantrekkelijk geworden. In juni werd de importheffing op goud nog verhoogd van 6 naar 8 procent en vanaf deze week ziet de regering erop toe dat goudhandelaren 1/5 deel van het geïmporteerde goud weer exporteren. Door deze maatregelen is het veel aantrekkelijker geworden om goud het land binnen te smokkelen. Dat gebeurt dan ook op steeds grotere schaal in India.

Het Indiase ministerie van Financiën dat zich bezig houdt met het opsporen van belastingontduiking is de smokkel van goud een groeiend probleem: “De smokkel van goud lijkt iedere maand toe te nemen. Het komt vooral vanuit Dubai, maar ook uit Bangkok en Singapore”, zo verklaarde een ambtenaar van het ministerie tegenover de Wall Street Journal. Een deel van het goud wordt over zee gesmokkeld, maar ook aan de landsgrenzen met Bangladesh en Nepal vindt de smokkel van goud plaats.

Explosieve toename

Ten opzichte van vorig jaar is de smokkel van goud sterk toegenomen, zo blijkt uit de cijfers waar het ministerie over beschikt. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 205 incidenten met gesmokkeld goud vastgesteld. In dezelfde periode van vorig jaar waren dat er nog maar 21, bijna tien keer zoveel. Ook de hoeveelheid onderschept goud is met een factor tien toegenomen, van 25 miljoen roepie in het tweede kwartaal van 2012 naar 270 miljoen roepie in dezelfde periode van dit jaar. Het aantal verrichte arrestaties voor de smokkel van goud is in een jaar tijd ook geëxplodeerd, van 4 naar 32 personen.

Uiteraard geven deze cijfers slechts een fractie van de totale omvang van de smokkel weer. Volgens het ministerie wordt naar schatting 5 tot 10 procent van alle smokkel gedetecteerd. Om de pakkans te vergroten heeft het ministerie extra mankracht en materieel gevraagd om de controles bij havens en vliegvelden te verbeteren. Ook de nachtpatrouille op zee is geïntensiveerd.

Smokkelaars zijn creatief

De smokkelaars gebruiken verschillende manieren om goud illegaal het land binnen te krijgen. Laatst werd een man aangehouden die goud smokkelde in kartonnen dozen. Hij had de dozen voorzien van massief gouden nietjes, goed voor een totaal gewicht van 755 gram goud. Een jong echtpaar met kind werd ook onderschept bij een controle. De vrouw had meer dan 2 kilogram aan gouden munten en juwelen in haar ondergoed verstopt. Andere smokkelaars gebruiken de klassieke methodes om goud te vervoeren, zoals dubbele bodems in bagage en uitgeholde schoenzolen.

Indiase reizigers die terugkomen uit het buitenland mogen een maximum van 2 kilogram goud legaal het land in brengen, zo lang ze bij de douane de importheffing van 8% over de waarde van het goud aftikken. Smokkelaars die de importheffing proberen te omzeilen riskeren een boete die tenminste 25% van de waarde van het gesmokkelde goud bedraagt. In extreme gevallen kunnen hogere boetes worden afgedwongen. Bij meerdere overtredingen kan een smokkelaar achter de tralies belanden.

Zwakke roepie

Indiërs kopen niet alleen goud vanwege de traditie, maar ook voor het behoud van hun vermogen. De roepie is zo zwak dat het niet lucratief is om geld voor een langere periode op een spaarrekening te zetten. Alleen in de afgelopen maanden zakte de Indiase munt al meer dan 10% in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door te sparen in goud beschermen Indiërs hun spaargeld tegen de waardedaling van de munt.

Import goud neemt af

De maatregelen van de regering lijken hun vruchten af te werpen, want de import van goud zakte van 969 ton in 2011 naar 859,7 ton in 2012 (een daling van 11%). Ook dit jaar is er een daling zichtbaar in de import van goud. Werd er in mei nog 162 ton goud geïmporteerd, in juni was dat nog maar 30 ton. De terugval wordt uitvergroot door het feit dat handelaren in mei alvast inspeelden op de verhoging van de importheffing. Ze haalden aankopen naar voren om te profiteren van het oude tarief van 6%.

Gouden juwelen in India

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders