Goudprijs loopt achter op groeiende balans centrale banken?

De betreffende grafiek van het balanstotaal van zeven centrale banken samen met de goudprijs is hier te vinden en is afkomstig uit een rapport van Société Générale. Op Zero Hedge werd dinsdag een soortgelijke grafiek geplaatst, maar dan apart ingezoomd op de periodes 2002-2008 en 2008-2012. De eerste grafiek over de periode van 2002 tot en met 2008 laat zien dat de goudprijs niet mee omhoog ging met de plotselinge groei van het gezamenlijke balanstotaal van de Fed, de ECB, de Bank of Japan en de People's Bank of China. In de aanloop naar de grote financiële crisis van 2008 volgde de goudprijs nog wel het balanstotaal van de vier genoemde centrale banken.

Grafiek afkomstig van Bloomberg, via Zero Hedge

Goudprijs blijft achter

De tweede grafiek laat zien dat de 'achterstand' van goud sindsdien gebleven is. De goudprijs staat weliswaar een stuk hoger dan in 2008, maar in verhouding tot de groei van het balanstotaal van de Fed, ECB, BoJ en PBoC steeg de goudprijs maar beperkt. Dat roept twee vragen op:

  1. Is er toch geen relatie of correlatie tussen de goudprijs en het balanstotaal van de genoemde centrale banken?
  2. Als die relatie of correlatie er wel is, waarom staat de goudprijs vandaag de dag nog niet op (meer dan) $2.000 per troy ounce? Is er sprake van manipulatie? Is het extra geld nog niet in de economie terecht gekomen?

Het antwoord op die vragen kan ik niet geven, maar wel denk ik dat er een relatie bestaat tussen de goudprijs en de hoeveelheid geld in circulatie. Het feit dat de goudprijs nog achterblijft kan misschien verklaard worden door het feit dat veel banken nog terughoudend zijn met het verstrekken van leningen. Veel Amerikaanse banken die geld hebben ontvangen van de Federal Reserve voor Amerikaanse staatsobligaties (QE) hebben dat namelijk direct weer gestald bij de centrale bank. Dat geld is dus nog niet in de economie gekomen en heeft dus een minder sterk prijsopdrijvend effect gehad. Een andere verklaring kan zijn dat de goudprijs nog steeds gemanipuleerd wordt, met als doel de Amerikaanse dollar uit de wind te houden. De stijgende goudprijs ondermijnt het vertrouwen in de dollar als wereldreservemunt.

Het feit dat de goudprijs dus achter is gebleven bij het balanstotaal van de centrale banken geeft aan dat goud nog steeds ondergewaardeerd is, mits de hierboven genoemde aannames juist zijn. Als er echt een sterke correlatie bestaat tussen de twee zou de goudprijs nu al op $2.000 per troy ounce moeten staan. Dat terwijl we op het moment van schrijven $1.688 per troy ounce noteren.

Grafiek afkomstig van Bloomberg, via Zero Hedge

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo