Grafiek: US Mint ziet verkoop gouden munten exploderen

De daling van de goudprijs heeft de handel in edelmetalen goed gedaan. Van over de hele wereld krijgen we, weliswaar overwegend anekdotische, aanwijzingen dat de verkoop van goud en zilver is toegenomen. Gisteren schreven we al dat de Perth Mint haar verkopen deze week zag verdubbelen en daarvoor kwamen er ook al berichten naar buiten die wezen op extra drukte bij goudhandelaren en juweliers in India, China en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook liet SilverDoctors weten dat hun goudwinkel op een gegeven moment geen nieuwe orders meer kon plaatsen bij grote leveranciers als AMARK en CNT.

Door de prijsdaling van afgelopen week wordt het kaf van het koren gescheiden. Speculanten en beleggers die, eventueel met geleend geld, in de markt zaten deden posities van de hand. Zo deed het grootste goud-ETF (GLD) alleen dit jaar al meer dan 200 ton goud van de hand, omgerekend is dat een krimp van 15% vanaf het recordvolume van december vorig jaar. Het goud dat uit de zwakke handen losgeweekt wordt weet snel een sterkere hand te vinden, getuige de grote vraag naar fysiek edelmetaal.

In de maand april verkocht de US Mint al 147.000 troy ounce aan gouden munten, meer dan de som van de twee maanden die eraan vooraf gingen. Vooralsnog zijn de gouden munten beter te verkrijgen dan de zilveren beleggingsmunten. Veel beleggers geven hun voorkeur aan het grijze metaal, terwijl centrale banken liever goud in huis kluizen leggen.

US Mint verkocht gisteren een recordvolume aan gouden munten (Bron: US Mint, via Zero Hedge)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.