Column: Wat gebeurt er met de goudprijs?

Wat gebeurt er met de goudprijs? In minder dan tien jaar tijd steeg de prijs van een bodem van $250/oz naar een record van $1.925/oz, om vervolgens weer terug te keren naar $1.180/oz en nu weer een krachtige rally te maken naar meer dan $1.400/oz…

Laat ons eerst een paar dingen duidelijk stellen: De BIS wil (voorlopig) geen 2-tier goudmarkt & goudprijzing. Goud is een exclusieve centrale bank aangelegenheid en niet bestemd voor het grote publiek. Tijdens de London Gold Pool periode (60-er jaren) groeide de goud 2-tier markt als kool. De vaste goudprijs van $35/oz versus de publiek goudprijs die over de $45/oz dreigde te lopen. Het grote publiek en de goudreuzen begonnen te *bieden* op goudmetaal in de krappe fysieke goudmarkt.

Vandaag de dag vermijden centrale banken (CB’s) de herhaling van een nieuw goudprijs opbod voor goudmetaal via manipulatieve interventies met de gefabriceerde elektronische goudprijs (goud derivatizering).

Tijdens de georganiseerde goudprijs-daling van $1925/oz naar $1.180/oz, ging niemand van de pro goud fracties heftig bieden op goedkoper goud. Ze hebben hun les geleerd in 1999, toen het WAG (Washington Agreement on Gold) een kortstondig & heftige goudprijs bied-spike uitlokte. De goudprijs moest daarom terug naar $250/oz (2001). Het Oosten heeft nu gewoon het uiterst schaars beschikbaar goudmetaal, losgeweekt door manipulatieve prijsdaling, rustig fysiek opgenomen als rijkdom reserve. Zie de grafiek van CB goud sedert 1970.

Goudreserves en goudprijs sinds 1970

Goudprijs en goudreserves sinds 1970 (Via: Jesse’s Café Américain)

Goudprijs

In de gecontroleerde elektronische goudmarkt moet je niet op (elektronisch) goud gaan *bieden*. De pro goud fracties maken hier geen enkele kans om de goud-waarde op te drijven. Als ze gaan bieden in de minuscule fysieke goudmarkt,…ontploft de goudprijs. Dat is voorlopig nergens goed voor. Want dan gaan de beheerders van de elektronische goudprijs weer de goudprijs-opklop van 1980 organiseren, zodat je geen gram fysiek goud meer kan bemachtigen. Bij stijgende goudprijzen verkoopt er niemand fysiek goud. Alleen bij dalende goudprijzen raakt er wat losgeweekt fysiek goud van hand tot hand (toename van fysiek goudmetaal handel)!

Uiteindelijk komt er dan toch een massaal *bieden* op fysiek goud. Omdat de astronomische schuldaangroei een gedegen collateraal nodig heeft. Het falingsrisico van de derivaten-verzekeringen op de schuldmassa, loopt crescendo op. De elektronische goudprijs zal niet meer volstaan om die risico’s te dekken (hedgen). De fysieke goudmarkt (prijs x goudmetaal volume) is véél te minuscuul om in te vluchten als collateraal. De goudprijs moet een heftig veelvoud van vandaag naar omhoog om te kunnen functioneren als tier-1 collateraal. XXX biljoenen schuld digits kunnen niet gaan schuilen (vluchten) in een molshoopje van spotgoedkoop goudmetaal.

Solvabiliteit

De systemische schuldcrisis is er een van snel dalende solvabiliteit (kredietwaardigheid). Een *drama* in de maak. Uiteindelijk kom je dan onvermijdelijk terecht bij de kredietwaardigheidsbodem = GOUDMETAAL….GOUDWAARDE.

De manipulatieve elektronische beprijzing van goud kan nu niet meer eeuwig aangehouden worden om het *bieden* op goudmetaal nog véél langer af te wenden. De CB’s -top onder de BIS supervisie zal uiteindelijk beslissen om de goudprijs los te laten (Free Floating Gold Value). Ook de centrale controle op de valuta wisselkoersen zal een hectische periode meemaken (floating currency regime). Dit gaat dan gepaard met prijsinflatie pieken.

De voornaamste drijfveer achter deze systemische schuldcrisis is de onmogelijkheid om nu duurzame economische groei terug op gang te brengen (economic escape velocity). Het systeem van de schuld-gedreven-politieke economie staat nu zo scherp dat ze geen enkele groei-vertraging meer aan kan! Dat betekent automatisch het inklappen van de geloofwaardigheid van de schulden. De absurde garantie constructies staan op drijfzand en kunnen dit proces niet tegenhouden.

Waardeopslag

Het obsceen laag houden van de goudprijs dient om de ingebakken perceptie van goud-waarde in de kiem te blijven smoren. Het grote publiek ziet dat goud ook flink kan zakken en wil er daarom niet van weten. Dat is dus ook de bedoeling. De uiterst schaarse goudmetaal markt kan geen goud enthousiasme met waarde-perspectief verdragen. Goud mag in het Westen publiekelijk niet als een store-of-wealth gepercipieerd worden. Want dat zorgt voor beheersproblemen met betrekking tot de beprijzing van goud, met allerlei nare gevolgen van dien (bijv: Olieprijs stijging = prijsinflatoir).

Hier past maar één conclusie voor al wie goud begrijpt. Afwachten,…op je Krugerke blijven zitten…goudmetaal bijkopen voor zoveel je ervan begrijpt. Het Westerse systeem zit op z’n tandvlees met een massa aan catch-22 toestanden waar geen gewone uitweg meer voor mogelijk is. Dit is wat de goudprijs sedert 1999/2001 stilletjes fluistert na 20 jaar continu daling (sedert 1980). Degenen die blijven vertrouwen & geloven in het gesofistikeerde management van CB’s en staten, laten de opslag van fysiek goud beter over aan het kliekje van de zogenaamde doomers.

Op het goudstudieforum nemen we 24/7 alle aspecten van de actualiteit onder de loep in historische context  We blijven daar consequent mee doorgaan tot aan de realisatie van *vrijgoud*. Hoofdzakelijk met out-of-the-box studiewerk.

————————————————————————————————-

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstudieforum.com, een besloten discussieforum waar men de ontwikkelingen in de goudmarkt op de voet volgt en bediscussieert. Een levenslange registratie voor het Goudstudieforum kost €125 of één Krugerrand van 1/10 troy ounce. Marketupdate noch Goudstudieforum heeft betaald (gekregen) voor deze bijdrage.

www.goudstudieforum.com

————————————————————————————————-

Lees ook eerdere columns van Goudstudieforum op Marketupdate.nl

2 gedachten over “Column: Wat gebeurt er met de goudprijs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.