Goudvoorraad Kazachstan passeert 300 ton

De centrale bank van Kazachstan heeft in januari 100.000 troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd en heeft daarmee de grens van 300 ton gepasseerd. Daarmee verstevigt het land haar zestiende positie op de wereldwijde ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden en loopt ze verder in op het Verenigd Koninkrijk, dat een positie hoger staat met een goudreserve van ongeveer 310 ton.

Kazachstan voegt net als Rusland vrijwel iedere maand edelmetaal aan haar reserves toe. En hoewel dat in veel kleinere volumes gaat dan in Rusland is het totaal wat het land de afgelopen jaren aan haar reserves heeft toegevoegd nog steeds aanzienlijk. Vorig jaar kocht het land ongeveer 40 ton goud bij en in 2016 voegde ze nog 36 ton aan haar kluis toe.

Bestuderen we de cijfers van de Kazakse centrale bank, dan zien we dat een steeds groter deel van de totale reserves niet meer in vreemde valuta, maar in edelmetalen bewaard wordt. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is de valutareserve per saldo onveranderd gebleven, terwijl de waarde van de goudvoorraad in dollars gemeten vijf keer zo groot werd. Bewaarde de centrale bank in 2008 nog minder dan 10% van haar reserves in edelmetaal, vandaag de dag is dat al meer dan 40%.

Kazachstan voegt steeds meer goud aan reserves toe

Centrale banken kopen goud

Centrale banken zijn al sinds 2009 netto kopers van goud, maar als we dieper in de cijfers duiken zien we dat slechts een handvol landen substantieel goud kopen. Het grootste deel komt voor rekening van Rusland en China, terwijl Turkije, Kazachstan en India de top vijf compleet maken. En dan telt Turkije eigenlijk niet mee, omdat dit land de goudvoorraden bij commerciële banken sinds 2011 ook meeneemt in de berekening van haar publieke goudvoorraad. Kazachstan komt dus eigenlijk op de derde plaats met een toename van 233,6 ton, terwijl India met de aankoop van 200 ton goud van het IMF in november 2009 de vierde plaats voor haar rekening neemt.

Goudaankopen centrale banken sinds 2008

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.