Nieuwsuur over de Nederlandse goudvoorraad (met Jim Rickards en Willem Middelkoop)

In de Nieuwsuur uitzending van vrijdag 6 januari 2012 kwam een zeer interessante reportage voorbij waarin goud centraal stond, om precies te zijn de Nederlandse goudvoorraad. Daarvan ligt, voor zover wij weten, slechts 10% in eigen land opgeslagen. De rest ligt verspreid over verschillende locaties, zoals Londen, Toronto en New York. Een grootst deel daarvan ligt in New York opgeslagen, waar het onder Amerikaans toezicht voor ons 'bewaakt' wordt. Volgens Jim Rickards is dit een serieus risico, want hij zegt dat er een noodscenario klaarligt waarin Amerika beslag kan leggen op dit goud zodra de Amerikaanse dollar in de problemen komt.

De Amerikaanse dollar was in het Bretton-Woods systeem (1944 tot 1971) het anker voor het wereldwijde geldsysteem, waarin belangrijke valuta waren gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en daarmee tegelijkertijd aan goud tegen een wisselkoers van $35 per troy ounce. In 1971 verbrak de toenmalige Amerikaanse president Nixon eenzijdig dit contract, door de inwisselbaarheid van dollars voor goud op te schorten. Amerika had in de loop der jaren teveel dollars in omloop gebracht, waardoor het goud tegen een koers van $35 te laag gewaardeerd was. In het buitenland werd dit opgemerkt, want in de laatste dagen van het Bretton-Woods systeem kwam er een grote stroom van dollars terug naar Amerika, om vervolgens omgewisseld te worden voor goudstaven. Dat is ook de reden dat Europese landen nog relatief veel goud bezitten, zeker ten opzichte van opkomende machten zoals de BRIC landen.

Amerika verloor op een gegeven moment heel veel goud, zoals Jim Rickards ook beschrijft in zijn boek Currency Wars. Als Nixon niet had ingegrepen was Amerika destijds in no-time door zijn goudvoorraad heen. Er waren immers veel meer dollars in omloop dan goud (tegen de koers van $35 per troy ounce). Het goud was simpelweg te laag gewaardeerd, waardoor het Bretton-Woods systeem vastliep.

Sinds de ontkoppeling van goud aan de dollar (en dus ook aan de andere valuta die aan de dollar gekoppeld waren) werden de sluizen opengezet voor een vrijwel onbeperkte inflatie. Dat hebben we gezien, want sinds de crisis van 1980 begon de Westerse wereld aan een ongekend lange bullmarket, waarin prijzen van aandelen, vastgoed én grondstoffen tegelijkertijd konden stijgen. Als alles tegelijkertijd in prijs wil stijgen moet er simpelweg meer geld in omloop zijn, wat ook weerspiegeld wordt door het gegeven dat één troy ounce goud vandaag de dag ongeveer $1600 kost en geen $35 en dat de prijs van een vat ruwe olie in relatief korte tijd is gestegen van $10 tot $100.

In de uitzending van Nieuwsuur maakt Jim Rickards duidelijk dat Europese landen een serieus risico lopen door een groot deel van hun goud in Amerika te stallen. Amerika is nog altijd een bijzonder machtig land en kan, zodra het in een acute crisis verkeert, zeer ongebruikelijke maatregelen nemen. Jim Rickards becijfert in zijn boek 'Currency Wars' dat ongeveer 2/3 van al het bovengrondse goud in de wereld fysiek in Amerika ligt opgeslagen. Met zo'n sterke concentratie van het goud, dat door Amerika's enorme militaire apparaat verdedigd kan worden, heeft Amerika de beste kaarten in handen als er een nieuw geldsysteem opgezet moet worden. Jim Rickards houdt dan ook serieus rekening met een noodscenario waarin Amerika al het goud confisceert dat in eigen land ligt opgeslagen en dat ze daarmee een nieuwe goudgedekte valuta in het leven kan roepen.

Deze nieuwe valuta geeft Amerika opnieuw het volledige beheer over de wereldreservemunt, mocht er een serieuze vertrouwenscrisis optreden in de huidige (ongedekte) Amerikaanse dollar. In dat geval kan Nederland niet over al haar goud beschikken. Jim Rickards adviseert de Nederlandsche bank dat ook om het goud terug te halen en in eigen beheer op te slaan. Willem Middelkoop, oprichter van de Amsterdamgold webwinkel en het Gold & Discovery beleggingsfonds, beaamt de visie van Rickards: ''Laten we blij zijn met die voorkennis en nu het goud in veiligheid brengen, want je weet maar nooit wat Amerika zal gaan doen als ze onder druk komen en die dollar echt in de problemen komt.'', aldus de goudspecialist.

Ewout Irrgang van de SP stelde eerder al tien vragen aan de minister van Financiën en vraagt zich nu ook af of Nederland niet beter haar goudreserves terug kan halen. Het hierboven genoemde scenario is voor Klaas Knot, de president van de Nederlandse Bank, uit de lucht gegrepen. Althans, die suggestie wekt hij door de vraag om de buitenlandse goudreserves terug te halen met een simpele ''nee''. Helaas stopt de reportage daar abrupt en gaat men over naar de sport. Hieronder ziet u het complete videofragment van Nieuwsuur. Het fragment over goud begint op 24:25 in de video.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo