Indiase centrale bank: “We kunnen altijd goud verkopen”

Raghuram Rajan, de nieuwe gouverneur van de Indiase centrale bank, heeft gezegd dat India in een noodgeval altijd nog haar goud kan verkopen. Hij zet zijn woorden kracht bij door te stellen dat de verkoop van goud de voorkeur geniet boven een noodlening van het IMF. India heeft $280 miljard aan reserves, omgerekend is dat 15% van het bbp. “India kan 3/4 deel van haar schulden afbetalen met haar buitenlandse reserves”, zo verklaarde Rajan tegenover de First Post.

“India heeft het afgelopen jaar $60 miljard aan goud gekocht. Daarmee is de import van goud verantwoordelijk voor driekwart van het tekort op de betalingsbalans. Als het erop aan komt, dan kunnen we de wereld altijd nog betalen met goud”, zo voegde hij eraan toe.

Betalingsbalans

De Indiase economie wordt de laatste tijd geplaagd door een serieus probleem met de betalingsbalans. Op dit moment is het tekort 5,07% van het bbp, een tekort dat ontstaan is door omvangrijke import van goud en olie. Door het tekort op de betalingsbalans staat de Indiase roepie al onder druk, maar door het opdrogen van liquiditeit in opkomende markten is dat probleem alleen nog maar groter geworden, zo schrijft Patrick Legland van Société Générale. “De terugkeer van liquiditeit van opkomende markten naar de ontwikkelde economieën versterkt het waardeverlies van de Indiase roepie, met als gevolg hogere importinflatie en stijgende productiekosten. Dat blijkt zeer schadelijk voor het groeivermogen van de Indiase economie”.

Goud verkopen

De Indiase centrale bank heeft in 2009 nog 200 ton goud gekocht van het IMF. Sindsdien heeft de centrale bank geen goud gekocht of verkocht. Het valt ook nog maar te bezien of India echt goud zal verkopen, aangezien de verkoop van goudvoorraden tegen de huidige goudprijs relatief weinig oplevert. Misschien is het niet meer dan een dreigement van Rajan, bedoeld om mensen af te schrikken. Alleen al door te dreigen met de verkoop van goud kan een centrale bank de goudmarkt beïnvloeden. Zo dreigde Bernanke met tapering, de afbouw van het stimuleringsprogramma. Die tapering is nooit gekomen, maar het effect op de financiële markten was duidelijk zichtbaar.

IMF

Rajan zegt tegenover de First Post dat hij de komende vijf jaar niet voor hulp bij het IMF zal aankloppen. Ondanks de hoge inflatie, de zwakke economische groei en de problemen op de betalingsbalans ziet hij nog geen reden om externe hulp in te schakelen. “India is bij lange na nog geen land dat in een financiële of economische crisis verkeert… Er is geen kans dat we het IMF de komende vijf jaar om geld zullen vragen”.

Bron: BusinessInsider

Raghuram Rajan hint op de verkoop van goud

Raghuram Rajan hint op de verkoop van goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Indiase centrale bank: “We kunnen altijd goud verkopen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.