US Mint verkoopt recordaantal Silver Eagle munten in januari

De grote vraag naar zilveren beleggingsmunten laat zien dat het sentiment in de zilvermarkt weer wat positiever is geworden, ondanks het feit dat de prijs van het edelmetaal in het afgelopen jaar netto vrijwel niet van haar plek gekomen is. Op het moment van schrijven geeft de website van de US Mint aan dat er al 7,42 miljoen Silver Eagle munten verkocht zijn, meer dan de 6.107.000 verkochten munten in januari vorig jaar en ook meer dan de 6.422.000 verkochte zilveren munten in de eerste maand van recordjaar 2011.

Als beleggers de rest van dit jaar even enthousiast blijven over zilver kan 2013 wel eens een recordjaar worden. In 2011 werden er bijna 40 miljoen Silver Eagle munten van 1 troy ounce verkocht, waarmee deze beleggingsmunt alleen in 2011 al ruim 5% van de jaarlijkse zilverproductie van ongeveer 760 miljoen troy ounce voor haar rekening nam.

Als we verder terugkijken in de geschiedenis zien we dat de verkoop van 7,42 miljoen troy ounce zilver in de eerste 30 dagen van dit jaar al groter is dan de totale verkoop van deze munten in de jaren van 1992 t/m 1998. Op basis van de ontwikkeling van de laatste jaren zou men kunnen concluderen dat zilver steeds schaarser wordt. Toch zien we dat nog niet terug in verder stijgende prijzen of langere levertijden van het edelmetaal.

US Mint Silver Eagle van 1 troy ounce puur zilver

US Mint verkoopt vrijwel even veel goud als zilver

Als we de verkopen van 7,42 miljoen troy ounce aan Silver Eagle munten afzetten tegen de totale verkoop van gouden munten biuj de US Mint in diezelfde periode, dan kunnen we de conclusie trekken dat beleggers nog steeds evenveel geld omzetten in goud als in zilver. In januari staat de teller bij de US Mint op 140.000 troy ounce, wat wil zeggen dat er 53x zoveel volume aan zilveren munten verkocht werd. Over heel januari was goud ongeveer 53x zo duur als zilver, dus in dollars of euro's werd er van beide edelmetalen evenveel afgenomen.

US Mint verkocht in januari 2013 meer Silver Eagles dan in verschillende jaren voor het milllenium

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.