Deze centrale banken kochten het meeste goud sinds 2009

Eind september plaatste we op Marketupdate een grafiek van de totale aankopen van goud door centrale banken in dit jaar. Maar hoeveel goud hebben centrale banken sinds 2009 gekocht? Om het antwoord op die vraag te geven kunnen we u verwijzen naar de laatste cijfers van de World Gold Council, maar dankzij Koosjansen is deze informatie ook al in een overzichtelijke grafiek terug te vinden.

Goudaankopen centrale banken sinds 2009

Goudaankopen centrale banken sinds 2009 (Bron: Koosjansen)

Rusland

Onderstaande grafiek laat zien dat Rusland sinds 2009 officieel het meeste goud aan haar reserves heeft toegevoegd, namelijk 477 ton. In 2005 begon Rusland haar goudvoorraad naar marktwaarde te waarderen, net zoals de ECB dat eens per kwartaal doet. Vanaf dat moment werd er ook actief goud gekocht, deels uit de binnenlandse productie van goudmijnen en deels via import.

China

China staat in deze grafiek op een tweede plaats, omdat ze in 2009 bekendmaakte dat haar goudvoorraad was gegroeid van 600 naar 1.054 ton, een toename van 454 ton. Maar het heeft er alle schijn van dat de Chinese centrale bank sinds 2009 wel wat meer goud verzameld heeft dan dat. Ze geeft sinds 2009 geeft goudvoorraad meer door aan het IMF, waardoor we het moeten doen met schattingen die uiteen lopen van minder dan 2.000 tot meer dan 5.000 ton. Lezers van Marketupdate schatten de Chinese goudvoorraad hoog in, zo bleek uit onze poll van vorige week.

Turkije

De derde plaats in dit overzicht is voor Turkije, dat sinds 2009 al 325 ton goud aan haar reserve heeft toegevoegd. Niet alleen de centrale bank van Turkije koopt veel goud, ook de bevolking toont steeds meer belangstelling voor het gele metaal. Volgens Halil Boztepe, Operations Manager bij Goudstandaard, is het in Turkije heel gebruikelijk om via de bank goud te sparen op een goudrekening (bijvoorbeeld via HSBC).

India

India komt op de vierde plaats met een aankoop van 200 ton goud in 2009. Dat was de helft van het goud dat het IMF toen de hand deed. Sindsdien heeft de Reserve Bank of India geen goud meer gekocht, in tegenstelling tot de Indiase bevolking. Om deze markt te voorzien moet India iedere maand tientallen tonnen goud importeren.

Mexico

Blijkbaar is Mexico ook goed wakker geschud door de crisis, want sinds 2009 heeft dit land haar goudvoorraad weten uit te breiden van 9 naar 124 ton. Met in totaal 115 ton aan goudaankopen komt dit land op de vijfde plaats.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders