Franklin Templeton: “Goud nog steeds relevant als verzekering”

Steven Land, die met zijn fonds $1,34 miljard onder beheer heeft, maakte de volgende opmerking tegenover Bloomberg:

 “Als onderdeel van een gediversifieerde portefeuille speelt goud een rol, omdat er reële risico’s zijn in de twaalf maanden die voor ons liggen. Op het moment dat je gezondheid het beste is voel je je goed en dat is precies het moment waarop een verzekering voor als het mis gaat het goedkoopste is. De daling van de goudprijs was volatiel en pijnlijk, maar in het grotere geheel dient een positie in goud nog steeds haar doel. Zodra je ontdekt dat je ziek bent gaat het je meer geld kosten, heel veel meer.”

De populariteit van goud is aan het afnemen, omdat de aandelenkoersen de laatste maanden sterk stijgen. Beleggers willen meer risico nemen en stappen uit het goud, waarvan de prijs al een half jaar aan het dalen is. De hoop op economisch herstel vanuit de VS groeit en daarmee neemt de belangstelling voor goud als bescherming tegen het worst-case scenario af. Goud-ETF’s deden alleen dit jaar wereldwijd al 17% van hun goudvoorraad van de hand.

Veel vraag naar fysiek goud

Land wijst ook op de grote vraag naar fysiek goud sinds de grote prijsdaling van midden april. Wereldwijd werden er veel meer gouden munten en goudbaren verkocht, vooral in India en China. Die ontwikkeling is volgens de vermogensbeheerder van het Franklin Gold and Precious Metals Fund veelzeggend:

“Ik ben erg enthousiast geworden door de significante stijging in de vraag naar beleggingsgoud en juwelen. Men gelooft nog steeds in goud en men wil het hebben. Zodra goud weer in de belangstelling van beleggers staat zullen ze het veel moeilijker vinden om het metaal uit de handen van de mensen te krijgen en er een goud-ETF mee te vullen”.

Andere vermogensbeheerders als Paul Singer (Elliott Management Corp.) en John Paulson (Paulson & Co.) blijven ook vasthouden aan hun positie in goud. Ze blijven enthousiast, ondanks dat ze op papier veel geld verloren hebben met hun goud. Paulson is van mening dat goud de beste bescherming biedt tegen geldontwaarding en inflatie, terwijl Singer ervan overtuigd is dat goud de beste manier is om vermogen in te bewaren en dat het gele metaal in prijs zal stijgen zo lang overheden geen oplossing kunnen vinden voor hun schuldenprobleem.

Bron: Bloomberg

Steven Land van Franklin Templeton Investments ziet goud als verzekering in een beleggingsportefeuille

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.