‘Hoogste gemiddelde goudprijs in vijf jaar’

Analisten van Thomson Reuters GFMS verwachten dat de goudprijs dit jaar gemiddeld $1.360 per troy ounce zal bedragen. Dat is niet alleen een toename van 7% ten opzichte van vorig jaar, maar ook het hoogste gemiddelde prijsniveau van de afgelopen vijf jaar. De laatste keer dat de goudprijs langdurig op deze niveaus stond was in 2013. Daarna zorgde een combinatie van ongunstige factoren voor een verdere prijsdaling, die tot het einde van 2014 aanhield.

Volgens het onderzoeksbureau is er door de onzekerheid over het beleid van president Trump en de toenemende geopolitieke spanningen in de wereld meer belangstelling voor goudbaren, gouden munten en beleggingsfondsen die het edelmetaal als onderpand aanhouden. Ook heeft Thomson Reuters GFMS aanwijzingen dat de Chinese centrale bank binnenkort weer edelmetaal aan haar reserves zal toevoegen.

Meer vraag naar beleggingsgoud

Volgens de nieuwste Gold Survey van Thomson Reuters steeg de vraag naar gouden juwelen, munten en baren vorig jaar met 10%, een stijging die vooral toegeschreven kan worden aan de sieraden. De verkoop van beleggingsgoud liep minder hard, wat volgens analisten van Thomson Reuters te maken heeft met het positieve economische sentiment en de stijgende goudprijs. Daardoor is er in Westerse landen niet alleen minder belangstelling om te beleggen in goud, maar zijn ook diegene die wel goud willen kopen aan het wachten op een gunstiger koopmoment.

Wereldwijde vraag naar goud neemt weer toe (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Vraag naar munten en baren trekt weer aan (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Deze worden vooral in Azië verkocht (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken zijn nu al acht jaar op rij een belangrijke speler in de wereldwijde goudmarkt. In 2017 kochten ze samen in totaal 366 ton goud bij, een stijging van 36% ten opzichte van 2016. En hoewel Rusland met 224 ton opnieuw de grootste koper van goud was kunnen we de stijging vooral toeschrijven aan Turkije, want hun centrale bank voegde het afgelopen jaar ook een aanzienlijke hoeveelheid van 84 ton edelmetaal aan de reserves toe.

De derde grootste koper was Kazachstan met 43 ton over heel 2017. Het enige land dat goud moest verkopen was Venezuela. Door de geldproblemen moest het land 25 ton goud uit haar reserves terug op de markt brengen.

Centrale banken blijven goud kopen (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo