Goudprijs naar hoogste niveau in vijf weken

De goudprijs bereikte vandaag het hoogste niveau in vijf weken als gevolg van een oplopend handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Trump introduceerde vorige week een importheffing voor staal en aluminium en kondigde daarnaast nieuwe importheffingen aan voor tal van andere Chinese producten.

Met deze maatregelen wakkert de vrees voor een handelsoorlog tussen beide landen weer aan, waardoor beleggers opnieuw de veiligheid van edelmetaal opzoeken. De goudprijs in dollars steeg maandagmiddag naar $1.354 per troy ounce en kwam in euro’s opnieuw boven de €35.000 per kilogram. Dat was het hoogste niveau in vijf weken. Ook de zilverprijs ging omhoog door de oplopende spanningen tussen China en de VS, zo steeg de prijs maandagmiddag naar $16,73 per troy ounce en meer dan €432 per kilogram.

Of de prijs nog verder zal stijgen hangt voor een belangrijk deel af van de reactie van China op de Amerikaanse maatregelen. Tot op heden heeft China terughoudend gereageerd, door de maatregelen van Trump te veroordelen en te zoeken naar een oplossing voor het handelsconflict. China kondigde weliswaar importheffingen aan voor een aantal Amerikaanse producten, maar waren in omvang lang niet zo ingrijpend als de importheffingen van de Verenigde Staten.

Goudprijs naar hoogste niveau in vijf weken door dreiging handelsoorlog (Grafiek via Goldprice.org)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.