Premie op goudbaren bereikt records in Azië

De premies op goud blijven stijgen in de Aziatische markt, omdat er op de lokale markt een tekort is aan fysieke goudbaren en munten die beleggers kunnen kopen. In Hong Kong betaalt men inmiddels een premie van $5 per troy ounce bovenop de spotprijs, een premie die volgens Reuters opgedreven wordt door een krap aanbod en een sterke vraag vanuit China. Vorige week was de premie op goudbaren in deze regio nog $3 per troy ounce.

“We hebben echt niet genoeg goud om de Chinese markt te voorzien. Ik hoorde dat een aanbieder in Hong Kong nu al $6 premie vraagt. Dit is bizar”, zo vertelde een handelaar tegenover de pers. Afgelopen woensdag zakte de goudprijs verder weg. Het is de langste reeks van dalende prijzen sinds januari 2011. Ondertussen stegen de premies in Singapore naar $3,50 per troy ounce.

De meest recente prijsdaling heeft in vijf handelsdagen nog eens $80 van de goudprijs gehaald. Deze daling ontketende opnieuw extra vraag vanuit China. Ook in Tokyo begint de premie op goud te stijgen. Een handelaar uit Tokyo legt uit: “De premies in Hong Kong zijn erg hoog, dus proberen handelaren in Japan goud te exporteren naar Hong Kong. Daarom stijgen momenteel ook hier de premies. De interesse voor goud is redelijk laag bij het Japanse publiek.”

De Chinese goudimport zal naar verwachting zeer groot blijven, nadat er in maart al een recordhoeveelheid van 223,5 ton goud werd ingevoerd. Dat was een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden, maar ook een ruime verdubbeling ten opzichte van de maand ervoor.

“De levering van goud heeft vertraging opgelopen. Het punt is dat kilobaren niet zo makkelijk meer te vinden zijn. Het lijkt erop dat het meer tijd kost om ze te maken”, aldus goudhandelaar Ronald Leung uit Hong Kong. “Er is ook niet veel sloopgoud meer op dit prijsniveau”.

Bron Suchecki, analist bij de Australische Perth Mint, schreef onlangs nog dat er wekelijks vele duizenden goudbaren van een kilogram geëxporteerd worden richting de Aziatische markt en dat de Perth Mint daar als leveranciers nog steeds vrij weinig marge op weet te maken.

Vietnam

Ook in Vietnam zijn de premies op goud sterk gestegen na de prijsdaling van april, tot wel 20% bij de Saigon Jewellery Company. Daaa zakte de premie weer wat terug, maar door de verdere prijsdlaing is die opnieuw sterk opgelopen. Antal Fekete maakte er de volgende grafiek van.

Premie op goudbaren

Premie op een zuivere goudbaar van 1 tael (37,8 gram) in Vietnam

Premies in Duitsland

Op de Europese markt zijn de premies ook wat opgelopen, zo concludeerde Marketupdate op basis van eigen onderzoek naar de Duitse goudmarkt. Sindsdien zijn de premies op de gouden munten als de Krugerrand en de Maple Leaf nog iets verder gestegen, tot respectievelijk 4,1 en 2,86 procent op het moment van schrijven. De premie op goudbaren van 1 kilogram fluctueert op dagelijkse basis bij onze Oostenburen, maar staat nog steeds op een verhoogd niveau. Afgelopen woensdag was de premie op een baar van 1 kilogram zuiver goud bij de goedkoopste aanbieder in Duitsland 0,92% boven de spotprijs.

Ten opzichte van de Aziatische markt betalen we hier in Europa beduidend meer premie op fysiek goud. Spreekt men in Azië van records van $6 per troy ounce voor een goudbaar, in Duitsland schommelde de premie voor een 1 kilogram goudbaar tussen de €8 en €10 per troy ounce. Dat is bijna het dubbele van de premie die Aziaten gewend zijn te betalen. De premie op kleinere goudbaren is doorgaans nog iets hoger dan dat.

Premie op goudbaren

Een geactualiseerde versie van de grafiek die Marketupdate vorige week publiceerde

World Gold Council

Gisteren maakte de World Gold Council cijfers bekend over de goudmarkt in het eerste kwartaal van 2013. Hieruit bleek dat de vraag naar gouden juwelen was toegenomen, maar dat er ook meer goudbaren en gouden munten gekocht werden dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Tegelijkertijd liep de vraag naar ‘papiergoud’ in de vorm van ETF’s sterk terug. In China was de vraag naar goudbaren en gouden munten in de eerste drie maanden van dit jaar in totaal 109,5 ton. Dat was het beste eerste kwartaal ooit, geholpen door de timing van het Chinese Nieuwjaar en de daling van de goudprijs.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders