Goud en zilver report (Week 48)

De goudkoers zakte de afgelopen week van €969,50 naar €938,15 per troy ounce (-3,23%), terwijl de zilverkoers in een week tijd van €426,66 naar €399,47 per kilo daalde (-6,37%). In dollars zakte de goudprijs van $1.201,4 naar $1.168,14 per troy ounce (-2,77%), terwijl de prijs van zilver met bijna $1 daalde van $16,44 naar $15,46 per troy ounce (-5,96%). De zilverprijs zoekt weer het laagste niveau van dit jaar op, terwijl goud nog iets boven het dieptepunt van dit jaar staat.

Het zijn opnieuw forse verliezen voor deze twee edelmetalen, zo  in aanloop naar het veelbesproken Zwitserse referendum over goud dat vandaag gehouden wordt. Of het referendum ook verband houdt met de prijsdaling, dat is moeilijk voor te stellen. Het nieuws is al weken bekend en de laatste peilingen gaven geen andere uitslag dan de eerdere peilingen. Nog steeds ziet het er naar uit dat het referendum waarschijnlijk geen meerderheid zal halen. Het aantal voorstanders is kleiner dan het aantal tegenstanders, maar er is nog een redelijk grote groep die nog geen besluit heeft genomen.

Een meer logische verklaring voor de dalende prijzen van edelmetalen is de goedkopere olie. Een vat olie werd deze week in totaal ongeveer 10% goedkoper, een ongekende prijsdaling. De OPEC landen maakten bekend dat de productie niet verlaagd wordt. Tegelijkertijd blijft Rusland volop olie op de markt brengen, net als tal van andere niet-OPEC landen. De dalende olieprijs verlaagt de productiekosten van goud en zilver. Tegelijkertijd geven lagere olieprijzen de economie een impuls, die eigenlijk wel hard nodig is. Dat, gecombineerd met het drukkende effect dat een lagere olieprijs heeft op het prijspeil van veel producten, kan de grote koersdaling van goud en zilver verklaren.

goudprijs-30nov2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-30nov2014

Zilverprijs in euro per kilo

Frankrijk wil haar goud ook terug?

De Franse politica Marine Le Pen pleit voor een repatriëring van de Franse goudvoorraad. Opmerkelijk, want het goud ligt al vrijwel volledig in eigen land. Belangrijker is het feit dat opnieuw het belang van goud bevestigd wordt. Als goud compleet overbodig was voor het financiële systeem, waarom zouden politici als Le Pen zich er dan mee bezig houden? En waarom zou Nederland dan goud terughalen uit de VS en waarom krijgt een petitie over goud in Zwitserland dan toch genoeg handtekeningen? Het mag duidelijk zijn dat goud wel belangrijk is. Intuïtief voelt de massa dat wel aan, ook al kan niet iedereen precies uitleggen wat de waarde van goud is.

Banken starten anti-goud campagne

De daling van de goudprijs maakt beleggers onzeker en sommige banken maken daar goed gebruik van om goud nog extra in negatief daglicht te stellen. Deutsche Bank stuurde deze week een rapport naar buiten waarin ze een scenario beschreef dat de ECB goud kan kopen van teleurgestelde particuliere beleggers die vijf jaar geleden edelmetaal kochten vanuit een gevoel van onzekerheid over de economie. Willem Buiter van Citigroup deed er nog een schepje bovenop, door goud te vergelijken met Bitcoin en door het metaal als compleet nutteloze reserve van centrale banken weg te zetten. Opmerkelijk, want vrijwel alle ontwikkelde landen beschikken nog steeds over een aanzienlijke goudreserve.

frans-goud-groot

Goud onbelangrijk en nutteloos? Sommige banken beweren van wel…

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Goud en zilver report (Week 48)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders