Ook de VS hecht waarde aan haar goudvoorraad

De Verenigde Staten hebben al decennia lang een goudvoorraad van 8.133 ton, die op de balans van de Federal Reserve gewaardeerd worden tegen een historische prijs van $42,22 per troy ounce. Daarmee wekt de Amerikaanse centrale bank de indruk dat goud geen rol meer speelt in het dollarsysteem en ontkent ze dat de dollar sinds 1973 veel van haar koopkracht verloren heeft ten opzichte van het edelmetaal. Toch overweegt het Amerikaanse ministerie van Financiën -de beheerder van de goudvoorraad – geen moment om een deel van het edelmetaal van de hand te doen. Zelfs niet toen de prijs in 2011 steeg naar een record van $1.920 per troy ounce.

Goudvoorraad is belangrijk

Brett Arends, columnist van op MarketWatch, vroeg het Amerikaanse ministerie van Financiën onlangs hoe er binnen het ministerie gedacht wordt over goud. Hij kreeg als antwoord dat het goud absoluut niet gebruikt zal worden om de schulden mee af te lossen. Een woordvoerder zei daar het volgende over: “Het verkopen van goud ondermijnt het vertrouwen in de Verenigde Staten zowel in eigen land als in het buitenland. De verkoop van de goudvoorraad zou het wereldwijde financiële systeem kunnen destabiliseren”.

Net als Europa hoeven we van de Verenigde Staten ook geen publieke goudverkopen te verwachten. Dat zegt genoeg over de waarde van het goud, want die schatten Westerse landen blijkbaar veel hoger in dan de huidige prijs van ongeveer $1.300 per troy ounce. Ook de centrale banken die de afgelopen jaren goud kochten schatten de waarde van het edelmetaal veel hoger in, want ze bleven hun voorraden ook uitbreiden toen de prijs naar een all-time high van $1.920 per troy ounce klom. Een land als Zuid-Korea heeft veel goud gekocht voor een prijs die hoger lag dan de actuele goudprijs.

Centrale banken zien waarde in goud

Ongeacht wat vermogensbeheerders, analisten en economen zeggen en schrijven blijven centrale banken veel waarde toekennen aan hun goudreserve. Ook de Amerikaanse centrale bank zal geen goud verkopen, wetende dat het goud tegen de huidige prijs bijna niets oplevert tegenover de enorme staatsschuld.

Brett Arends van MarketWatch neemt een neutrale positie in ten aanzien van het bezit van goud, maar hij concludeert dat een goudvoorraad nog steeds van fundamenteel belang is voor het vertrouwen dat financiële markten hebben in de regering.

Of Mutual Interest Gold Funds

Een goudreserve blijft van essentieel belang. Dat vindt ook het Amerikaanse ministerie van Financiën 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders