Goud en Zilver report (Week 10)

De prijs van goud steeg afgelopen week van €961,01 naar €965,90 per troy ounce, een bescheiden winst van 0,51%. De prijs van zilver ging daarentegen omlaag, van €494,37 naar €485,06 per kilo. Omgerekend is dat een verlies van 1,88% ten opzichte van een week geleden.

In dollars steeg de goudkoers van $1.326,3 naar $1.339,94 per troy ounce, een plus van 1,03%. De zilverprijs daalde in een week tijd van $21,23 naar $20,93 per troy ounce, een min van 1,41%. De volgende grafieken laten het koersverloop van de afgelopen week zien. Daaruit is op te maken dat er de afgelopen week vrij weinig beweging zat in de prijs van de edelmetalen.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Goud/zilver ratio terug bij af

De laatste twee weken presteert goud weer wat beter dan zilver. Was de goud/zilver ratio op 19 februari nog 60,5, afgelopen vrijdag stond deze op 64. Dat is overigens dezelfde ratio als een maand geleden. De volgende grafiek laat het merkwaardige verloop van de goud/zilver ratio over de afgelopen dertig dagen zien.

Goud/zilver ratio is weer terug bij af

Goud/zilver ratio is weer terug bij af (Bron: Goldprice.org)

Euro op hoogste niveau sinds oktober 2011

Afgelopen vrijdag bereikte de euro de hoogste wisselkoers ten opzichte van de dollar in ruim twee jaar tijd. Op een gegeven moment passeerden we de $1,39 tegenover €1, een wisselkoers die we sinds oktober 2011 niet meer gezien hebben. Volgens Bloomberg is de hoge wisselkoers te verklaren door een kleiner risico op deflatie en door positieve macro-economische cijfers uit de Eurozone. Woensdag kwam er een beter dan verwachte cijfers over de economische groei in de Eurozone en vrijdag maakte Eurostat bekend dat het overschot op de lopende rekening opnieuw was gestegen in de 28 landen van de EU. Het overschot kwam uit op €47,9 miljard.

Onderzoek manipulatie goudprijs

De fixing van de goudprijs blijft de gemoederen bezighouden. De Amerikaan Kevin Maher, een trader die opties en futures goud verhandelde, startte een rechtszaak tegen de vijf banken die de afgelopen jaren een zetel hadden in de dagelijkse ‘Londen fix’ van goud. Hij staat niet alleen in deze rechtszaak, want hij vertegenwoordigt tegelijkertijd ook de belangen van andere handelaren die zich benadeeld voelen door de banken (Société Générale, Deutsche Bank, Barclays, Bank of Nova Scotia en HSBC).

De rechtszaak gaat over de prijsvorming van het gele edelmetaal op de Comex sinds 2004. Eind februari schreven we op Marketupdate over een nieuw onderzoek, waaruit zou blijken dat de prijs tussen 2010 en 2013 mogelijk de helft van de tijd gemanipuleerd werd.

Voor meer berichtgeving over manipulatie van de goudprijs verwijzen we u graag naar ons nieuwe dossier, waar alle artikelen over dit onderwerp sinds 2011 gebundeld hebben.

Overzicht: Alle goudstaven uit Fort Knox

Begin deze week verscheen de volledige lijst van goudstaven uit Fort Knox op twitter. Victor the Cleaner plaatste een link naar een ruim 1.200 pagina’s (!!) tellend document, waarop de serienummers van alle baren in Fort Knox staan. Deze goudstaven vormen een groot deel van de officiële Amerikaanse goudreserve en liggen al tientallen jaren opgeslagen in het zwaar bewaakte Fort Knox.

Het bestaan van deze goudvoorraad wordt door sommigen betwijfeld, omdat de Amerikaanse regering al tijden geen onafhankelijke externe controle heeft laten uitvoeren op de goudreserve in Fort Knox. De geheimzinnigheid voedt de speculatie dat het metaal er misschien helemaal niet ligt, of dat wat er ligt op papier al verkocht of uitgeleend is.

De lijst van baren laat zien dat er heel veel goudstaven met een lage zuiverheid in Fort Knox liggen. Het grootste deel heeft een goudgehalte van ongeveer 90%, wat bijna overeenkomt met de zuiverheid van de gouden munten die nog tot 1933 in circulatie waren. Veel van die munten zijn destijds rechtstreeks naar de smelt gegaan en omgevormd tot grote goudstaven. Een optelsom van alle goudstaven in Fort Knox leert ons dat de gemiddelde zuiverheid van de goudstaven 91,36% is, hoewel er ook een paar goudstaven tussen zitten die slechts voor 40 of 50 procent uit goud bestaan.

Critici stellen vraagtekens bij deze lijst. Zo lang er geen externe controle van de fysieke goudvoorraad gehouden kan worden zullen we nooit weten of deze lijst authentiek is. Wie door de lijst van goudstaven wil grasduinen, hier is de PDF. Voor meer informatie verwijzen we naar dit artikel van Bron Suchecki, goudanalist bij de Perth Mint.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo