ANZ Bank: Goudprijs naar $2.400 per troy ounce in 2030

Volgens Warren Hogan, hoofdeconoom van de Australia & New Zealand Bank, zal de goudkoers tussen nu en 2030 verdubbelen naar $2.400 per troy ounce. Door een groeiende middenklasse in Azië kunnen meer mensen goud kopen, wat de vraag naar juwelen en beleggingsgoud een impuls zal geven. Daarnaast voorziet Hogan een toenemende belangstelling voor beleggen in goud bij vermogensbeheerders, institutionele beleggers en centrale banken in de Aziatische regio.

Deze factoren samen ondersteunen de visie van Hogan dat de goudprijs op lange termijn zal stijgen, tot een niveau van ongeveer $2.400 per troy ounce in 2030. In zijn nieuwste rapport ‘East to El Dorado: Asia and the future of gold’ beschrijft hij dat de toenemende koopkracht in Aziatische landen de particuliere vraag naar goud verder zal aanwakkeren. Een deel van die vraag zal zijn weg vinden richting goudderivaten en goud-gerelateerde aandelen, maar door de sterke culturele band die men met goud heeft in deze regio zal er ook veel vraag zijn naar het fysieke metaal.

De vraag naar goud in China, India, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam bedraagt op dit moment ongeveer 2.500 ton, een volume dat volgens de hoofdeconoom van ANZ Bank in vijftien jaar tijd kan verdubbelen naar 5.000 ton per jaar.

Centrale banken

Ook centrale banken zullen volgens Hogan meer goud kopen, als een soort veiligheidsbuffer voor een nieuw tijdperk met vrij vlottende wisselkoersen. De hoofdeconoom van ANZ becijferde dat Aziatische centrale banken nog ongeveer 8.000 ton goud nodig hebben om hun goudreserve op te krikken tot gemiddeld 5% van de totale reserves. Dat is equivalent aan bijna drie jaar aan mijnproductie.

Centrale banken van opkomende markten begonnen in 2009 met goud kopen en zullen dat naar verwachting de komende jaren blijven doen. Vooral opkomende markten zijn kopers van goud, omdat deze economieën in verhouding tot het Westen weinig goudreserves hebben.

central-banks-selling-gold

Centrale banken kopen goud sinds 2009, vooral in opkomende economieën

Shanghai Gold Exchange

Volgens Hogan zal China steeds meer invloed krijgen in de wereldwijde goudmarkt. Het land is al een aantal jaren de grootste producent van goud en was in 2013 tevens de grootste importeur van het gele metaal. Ook is de vraag naar goud in China de laatste jaren explosief toegenomen. De hoofdeconoom van ANZ Bank ziet daarom ook een belangrijke rol weggelegd voor de Shanghai Gold Exchange en de Shanghai Futures Exchange. Shanghai zal in de toekomst een belangrijk knooppunt worden voor de fysieke goudhandel, net zoals Londen en New York dat vandaag de dag zijn.

Voor de korte termijn verwacht de ANZ Bank geen sterke stijging van de goudprijs. Integendeel. Op korte termijn kunnen de lage inflatie en het vooruitzicht van een stijgende rente in de VS zelfs een verdere daling van de goudprijs tot $900 per troy ounce teweeg brengen.

forecast-gold-anz

De hoofdeconoom van ANZ Bank voorziet een stijging van de goudprijs richting $2.400 in 2030

Bron: Hollandgold