Centrale banken over de daling van de goudprijs

De centrale bank van Zuid-Korea, die de afgelopen jaren heel veel goud gekocht heeft, liet weten zich geen zorgen te maken om de prijsdaling, omdat het goud hoort bij een lange-termijn strategie om valutareserves de diversifieren met fysiek metaal. Zuid-Korea heeft haar goudreserve tussen begin 2011 en begin 2013 laten groeien van 14,4 tot 104,4 ton. Door de goudvoorraad periodiek te waarderen naar de marktprijs is de waarde van het Zuid-Koreaanse goud op de balans met maar liefst 57x over de kop gegaan.

De assistent-gouveeur van de centrale bank van Australië zei dat goudbaren geen 'intrinsieke waarde' hebben. De centrale bank van het continent bezit slechts 80 ton fysiek goud, dat vrijwel vrijwel volledig in Londen opgeslagen ligt. Voor Australië is het minder belangrijk om veel goudstaven in de kluis te leggen, want onder de bodem van dit continent ligt nog een rijke goudreserve. In 2011 was Australië de tweede grootste goudproducent ter wereld met een mijnproductie van 270 ton.

Volgens Bloomberg bezitten centrale banken gezamenlijk 19% van het wereldwijd gemijnde goud. Vorig jaar kochten centrale banken volgens data van de World Gold Council gezamenlijk 535 ton goud, het meeste sinds 1964. De goudprijs is twaalf jaar op rij gestegen in dollars, maar staat nu al 28% onder het all-time high van $1.920 per troy ounce. Bloomberg merkt op dat de goudprijs nog steeds onder haar all-time high staat, wanneer men de prijzen zou corrigeren voor inflatie. De goudprijs zou nu naar $2.413 moeten stijgen om het oude record van $850 per troy ounce uit 1980 te evenaren.

Landen en supra-nationale instellingen beheren samen 31.694,8 ton, waarvan de VS en Duitsland de grootste voorraden hebben. Andere Europese landen als Frankrijk, Italië, Nederland en Portugal hebben naar verhouding ook veel goud in de kluis liggen.

Sri Lanka

“Over het algemeen geeft een dalende goudprijs centrale banken wereldwijd de gelegenheid om hun goudvoorraden uit te breiden”, aldus Ajith Nivard Cabraal van de Sri Lankaanse centrale bank. “Een kans om een iets groter volume van de markt te halen en aan onze reserves toe te voegen is interessant”. Het land heeft volgens de World Gold Council een verwaarloosbare goudreserve van 3,6 ton.

Zuid-Korea

De centrale bank van Zuid-Korea stuurde een reactie per email, waarin ze zeiden dat prijsbewegingen op de korte termijn een onvermijdbaar risico zijn. Tijdens een zakenlunch in Canberra zei de assistent-gouveeur van de Australische centrale bank dat goud “vaak een hoge prijs heeft omdat mensen geloven dat andere mensen het waardevol vinden”. hij voegt eraan toe: “in een andere markt zou het woord 'bubbel' al snel in de mond genomen worden.”

Zuid-Afrika

De dalende goudprijs is “extreem zorgwekkend”, aldus de gouveeur van de Zuid-Afrikaanse centrale bank Gill Marcus. De Zuid-Afrikaanse centrale bank heeft 125,1 ton aan goudreserves en is niet vooemens goud te kopen of te verkopen. De Zuid-Afrikaanse economie leunt sterk om de mijnbouw en een daling van de goudprijs (en de prijs van andere grondstoffen) is negatief voor de winstgevendheid van en investeringen in deze industrie.

Rusland en China

De BRICS-landen zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest om hun goudvoorraden uit te breiden. Rusland nadert volgens data van de World Gold Council de 1.000 ton en China heeft waarschijnlijk een veelvoud van de officiele 1.054 ton in de kluis zitten. Dat laatste cijfer stamt uit 2009, toen China besloot geen cijfers over de goudvoorraad meer vrij te geven.

Volgens Oleg Vyugin van de MDM Bank zullen de monetaire autoriteiten van Rusland waarschijnlijk goud blijven kopen. Het land hanteert sinds 2005 een actief aankoopprogramma en heeft sindsdien haar goudvoorraad verviervoudigd.

Centrale banken zijn gelaten of positief over daling goudprijs (Bron: Bloomberg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.