Goud en zilver report (Week 46)

Gedurende de week waren er geen nieuwsfeiten die de prijzen een blijvende impuls konden geven. Wel was er drie dagen op rij een daling zichtbaar op ongeveer hetzelfde tijdstip, waarvan één zorgde voor een prijsdaling van 1,4% voor goud en 1,8% voor zilver. In het grote geheel zijn dit soort koersbewegingen niet opvallend genoeg om er meer woorden aan vuil te maken. Zo dacht de markt er blijkbaar ook over, want na deze daling herstelden de prijzen van goud en zilver zich nauwelijks.

In dollars zakte de prijs van een troy ounce goud van $1730 naar $1714 (-1%) en voor zilver waren de prijzen van eind vorige week en eind deze week respectievelijk $32,58 en $32,29 (-0,9%). Een iets kleinere daling dus, waaruit we kunnen concluderen dat de euro zeer minimaal verzwakt is ten opzichte van de dollar. De wisselkoers op het moment van schrijven is $1,27 per euro. De prijzen van WTI en Brent olie bleven vrijwel onveranderd ten opzichte van een week eerder (respectievelijk $86,99 en $109,01 per vat). De Amerikaanse beurs beleefde opnieuw een slechte week, want de breed gedragen S&P 500 index van 500 grote Amerikaanse bedrijven opende afgelopen maandag op 1383 en sloot de week af op 1360 punten, een min van 1,66% over de hele week. De AEX deed het overigens nog wat slechter, want deze index ging van ongeveer 332 naar 320 punten (-3,6%). Bij onze oosterburen ging de belangrijkste DAX-index gedurende de week netto met 3% onderuit.

Goudprijs in € per troy ounce (via Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (via Goudstandaard)

World Gold Council en China

Ander nieuws dat goud een richting kon geven was het donderdag gepubliceerde rapport van de World Gold Council (WGC). Hieruit bleek dat de vraag naar goud door beleggingsfondsen als ETF's behoorlijk was toegenomen, maar dat tegelijkertijd de vraag naar goudbaren en muntstukken juist was gezakt. De vraag naar goud voor de productie van juwelen was in India bijzonder sterk, maar was in andere delen van de wereld wat teruggelopen. Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar stak het derde kwartaal van 2012 een beetje schraal af, al moeten we erbij zeggen dat de recordprijs van goud in dollars vorig jaar heeft bijgedragen aan een sterk derde kwartaal. Als we de cijfers van de eerste drie kwartalen zouden extrapoleren lijkt ook 2012 een jaar te worden waarin de totale vraag naar goud opnieuw stijgt. Onderstaande grafiek zet de goudvraag in de eerste drie kwartalen van dit jaar tegenover de goudvraag van de voorgaande tien jaren.

Wereldwijde goudvraag van 2002 tot en met 2012 (excl. Q4)

De grafiek laat zien dat centrale banken weer goud kopen en dat beleggers ook steeds meer goud willen hebben (fysieke munten of baren danwel ETF's). Dat is ook in China het geval, want maandag werd bekend dat China in september opnieuw heel veel goud heeft ingeboerd vanuit Hong Kong, de belangrijkste doorvoerhaven. In totaal heeft deze opkomende wereldmacht in 2012 alleen al 581,7 ton goud geïmporteerd.

Totale Chinese import van goud vanuit Hong Kong bedraagt nu al 581,7 ton

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo