Goudprijs naar hoogste niveau sinds zomer 2017

De goudprijs bereikte donderdag het hoogste niveau sinds de zomer van 2017. De prijs van een kilo goud steeg naar meer dan €36.500 per kilo, terwijl de prijs van een kilo zilver naar €440 steeg. De edelmetalen bevestigen daarmee hun reputatie als veilige haven in onzekere tijden.

Beleggers maken zich zorgen over de groei van de wereldeconomie en het hoge tempo van renteverhogingen door de Federal Reserve. De aandelenmarkten waren de afgelopen maanden erg volatiel en sloten het jaar 2018 af met de grootste daling sinds 2008. De Amerikaanse beurze beleefden zelfs de slechtste decembermaand sinds 1931.

Goudprijs schiet omhoog

De goudprijs zakte afgelopen zomer nog naar het laagste niveau sinds 2016, maar door de onrust op de aandelenmarkt staat het edelmetaal nu weer volop in de belangstelling. Vanaf het dieptepunt van eind september is de prijs van het gele metaal al meer dan 10% gestegen. Zilver maakte eind vorig jaar een inhaalslag en bereikte deze week het hoogste niveau sinds juli vorig jaar.

Goudprijs stijgt naar hoogste niveau in anderhalf jaar (Bron: Goudstandaard)

Vlucht naar veilige havens

Naast goud en zilver zoeken beleggers ook hun toevlucht in langlopende staatsleningen, omdat die als relatief veilig worden beschouwd. De rente op Amerikaanse 10-jaars leningen is sinds november gezakt van 3,25% naar 2,65%, terwijl de 5-jaars rente inmiddels beneden het rentetarief van de Federal Reserve staat.

Een daling van de rente betekent dat er heel veel vraag is naar dit soort langlopende leningen. Met de daling van de lange rente dreigt de rentecurve voor het eerst in lange tijd negatief te worden. Dat is één van de waarschuwingssignalen voor stress op de financiële markten.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders