In China is een ondergrondse goudreserve van tenminste 470 ton in kaart gebracht. De goudreserve ligt op twee kilometer onder zeeniveau en werd de afgelopen drie jaar in kaart gebracht met in totaal 67 boorplatformen op zee. Daarbij werd in totaal 120 kilometer aan zeebodem geanalyseerd door een team van in totaal duizend man.

sea-mining-goldDe kans is groot dat er elders op zeebodem meer grote goudaders zitten, maar het probleem is dat er nog geen geschikte technieken zijn om rendabel goud te winnen op deze diepte. De manager van het project, Zhang Junjin, zei dat het boren op meer dan duizend meter onder zeeniveau erg lastig is, omdat men daar nog geen ervaring mee heeft. “In het verleden heeft men al vaker onder zee naar goud gezocht, maar dat gebeurde steeds op minder dan 800 meter diepte. Een goudader die op meer dan 2.000 meter diepte ligt vereist nieuwe boortechnologieën voor de mijnbouw van de toekomst.”

Het zoeken naar goud op de zeebodem spreekt al langer tot de verbeelding. Ongeveer twee derde van het aardoppervlak is zee, wat betekent dat er potentieel nog heel veel grondstoffen gedolven kunnen worden. Toch zijn er nog verschillende obstakels te overwinnen voordat de eerste goudmijn op zee in gebruik kan worden genomen.