China importeert opnieuw minder goud via Hong Kong

China heeft in de maand juni opnieuw minder goud geïmporteerd uit Hong Kong, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Hong Kong Census and Statistics Department waar Bloomberg haar hand op wist te leggen. In juni werd er netto 36,4 ton goud ingevoerd via Hong Kong, veel minder dan de 52,3 ton van een maand eerder en de 100,9 ton van juni vorig jaar.

De daling is voor een deel te verklaren door een toename van de export van goud richting Hong Kong. Was dat in mei nog 14,9 ton, in juni steeg het volume naar 19,7 ton. Een mogelijke verklaring is dat de premie op goud in Hong Kong inmiddels weer wat hoger is dan in China, waardoor banken arbitrage toepassen. De import daalt mogelijk omdat de vraag naar goud in China afneemt, maar het is ook goed mogelijk dat er meer goud rechtstreeks via andere kanalen geïmporteerd wordt door China. Hier worden geen cijfers van gepubliceerd, waardoor het moeilijk is een totaaloverzicht te geven.

China importeerde opnieuw minder goud via Hong Kong

China importeerde opnieuw minder goud via Hong Kong

Daling vraag naar goud

Zo gretig als de Chinezen vorig jaar goud kochten, zo afwachtend zijn ze nu. Dat merkt ook Chow Tai Fook, de grootste juweliersketen van China. Zij zagen de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 24% dalen. Of dat in vergelijking met het eerste kwartaal of met hetzelfde kwartaal van vorig jaar is, daar maakt Bloomberg geen melding van.

De vraag naar goud in China daalde in de eerste helft van dit jaar met 19%, omdat beleggers minder gouden munten en goudbaren kochten. Een toename van de vraag naar juwelen kon die daling niet compenseren, zo liet de China Gold Association onlangs weten.

De goudprijs is in de eerste helft van dit jaar in dollars met 7,35% gestegen. Daarmee deed goud het iets beter dan de S&P 500 index, die 7% wist te winnen in deze periode. De prijs van het edelmetaal komt nauwelijks van haar plaats, waardoor beleggers minder geneigd zijn posities uit te breiden of te verkleinen.

Zwitserland

De vraag naar goud in Azië blijft overigens nog steeds substantieel, getuige de omvangrijke export van goud vanuit Zwitserland richting Aziatische landen. Alleen via Zwitserland ging er in de eerste helft van dit jaar al 600 ton goud naar deze regio.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo