Goud en zilver report (Week 4)

De prijzen van goud en zilver komen de laatste weken nauwelijks van hun plaats, maar over het algemeen is de trend licht positief. De goudkoers is in 2014 al met 5% gestegen, terwijl zilver iets meer dan 2% wist te winnen. De afgelopen week bleven de prijzen dicht bij huis. De goudprijs steeg van €926,08 naar €928,75 per troy ounce (+0,29%), terwijl de zilverkoers van €482 naar €468,21 per kilogram daalde (-2,86%). Door de prijsdaling van zilver is de goud/zilver ratio opgelopen naar 63,78.

In dollars steeg de goudkoers van $1.254,02 naar $1.270,22 per troy ounce (+1,29%) en zakte de zilverkoers van $20,03 naar $19,92 per troy ounce (-0,55%). De dollar werd afgelopen week weer wat zwakker ten opzichte van de euro, de wisselkoers steeg in een week tijd van $1,3618 naar $1,3678 (+0,44%).

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Goudprijs fixing onder vuur

De afgelopen week lag de fixing van de goudprijs opnieuw onder vuur. We wisten al dat de toezichthouders in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk de prijsbepaling van het edelmetaal onder de loep gaan nemen en dat Deutsche Bank zich terug wil trekken uit dit proces, maar deze week werd bekend dat de banken ook zelf stappen zullen zetten om de fixing transparanter te maken. De negatieve berichtgeving omtrent de fixing was voor de Singapore Bullion Market Association (SMBA) reden om de ontwikkeling van een Aziatische goudprijs fixing even te pauzeren.

Vraag naar fysiek goud neemt toe

Wereldwijd werd er in 2013 meer fysiek goud gekocht dan in het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers van een rapport van de LBMA dat deze week naar buiten werd gebracht. Marketupdate maakte een uitgebreide samenvatting van dat rapport, dat overzicht kunt u hier vinden. Een van de conclusies uit het rapport is dat de vraag naar fysiek goud in de vorm van baren en munten het afgelopen jaar sterk is toegenomen, namelijk met 33%.

Munthuizen werken de klok rond

De toegenomen vraag legt meer druk op smelterijen en munthuizen, die goud in gestandaardiseerde vorm beschikbaar maken aan particulieren. Zo schrijft Bloomberg dat het munthuis van Oostenrijk de klok rond werkt om aan de vraag naar gouden munten te voldoen. Recent heeft het munthuis nog extra personeel aangenomen, zodat er een derde shift van acht uur gedraaid kan worden. De vraag naar gouden Philharmonikers steeg vorig jaar met 36%. Ondanks de forse prijsdaling werd er dus meer geld omgezet in het gele metaal.

Ook in andere munthuizen worden de zeilen bijgezet om aan de groeiende vraag naar gouden munten te voldoen. De Australische Perth Mint zag de verkopen in de afgelopen twaalf maanden met 20% stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Volgens Ron Currie, marketing directeur van de Perth Mint, wordt 2014 waarschijnlijk een jaar met nog betere verkoopcijfers dan 2013. Het Australische munthuis werkt momenteel ook al 24 uur per dag, in drie shifts van acht uur.

De Amerikaanse US Mint verwacht deze maand de beste verkoopcijfers sinds april vorig jaar, toen een prijsdaling van goud en zilver voor een explosieve stijging in de vraag zorgde. Het Britse munthuis liet eerder deze maand nog weten dat ze de vraag naar 2014 gouden Sovereign munten had onderschat en dat de munten daardoor uitverkocht waren. Het duurde zes dagen voordat de voorraden weer afgevuld waren.

Volgens Michael Haynes, de CEO van American Precious Metals Exchange, zien de klanten die fysiek goud kopen voor de lange termijn de lage prijzen als een kans om meer edelmetaal te verzamelen. Uit deze ontwikkelingen kunnen we concluderen dat goud zeker niet knock-out geslagen is door de prijsdaling van vorig jaar. Natuurlijk hebben goudbezitters op papier aan koopkracht ingeboet op hun goud en zilver, maar dat verlies heeft geen weerslag gehad om het vertrouwen dat men blijkbaar heeft in edelmetaal als waardevolle bezitting.

Vraag naar fysiek goud blijft groot

Vraag naar fysiek goud blijft groot (Bron: Thomson Reuters GFMS Gold Survey 2013)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Goud en zilver report (Week 4)

  • Items over de groeiende vraag naar kluisjes door particulieren verschijnen al langer in het nieuws. Nu zie je bij munthandelaren in Nederland de laatste weken ook de wachttijd behoorlijk oplopen voor het kopen van zilveren en gouden munten. Je merkt dat wat al langer bekent was bij geïnteresseerden nu ook begint door te dringen bij het grotere publiek.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders