Singapore ziet af van introductie goudprijs fixing

Singapore heeft haar plannen voor de introductie van een Aziatische goudprijs fixing voorlopig in de ijskast gezet, vanwege het onderzoek dat in Europa loopt naar mogelijke manipulatie met de Londen fixing. Vijf grote banken bepalen dagelijks via een teleconferentie de goudprijs, door vraag en aanbod bij de klanten van de betreffende banken in kaart te brengen. Dit proces geeft de banken in kwestie (Barclays, HSBC, Bank of Nova Scotia, Société Générale en Deutsche Bank) tijdelijk voorkennis over de goudmarkt, voorkennis die omgezet kan worden in een winstgevende handelsstrategie.

Terughoudend

Door de laatste ontwikkelingen in Europa zijn de banken in Singapore opeens terughoudend geworden. De plannen voor een Aziatische fixing, vergelijkbaar met de fixing van de goudprijs in Londen, zijn om die reden stopgezet. De Singapore Bullion Market Association (SMBA) voert nu al bijna een jaar gesprekken met verschillende banken over de introductie van een alternatieve goudprijs fixing voor de Aziatische markt, zo schrijft de Indiase afdeling van Reuters.

De SBMA was al in gesprek met diverse Europese banken, waaronder een aantal banken die ook een zetel hebben in de Londen fixing. Maar door de ophef die ontstaan is over deze prijsvorming kiezen de banken voor een ‘low-profile’ strategie. Het onderwerp zou nu te gevoelig liggen om gesprekken over een Aziatische goudprijs fixing voort te zetten, zo verklaren goed ingevoerde bronnen tegenover Reuters.

Aziatische markt wil eigen goud fixing

De Aziatische markt volgt de referentieprijs voor goud die in Londen wordt vastgesteld, maar daar wil Singapore een einde aan maken. De tijdstippen waarop de Londen fixings plaatsvinden (10:30 AM en 3:00 PM Londen tijd) zijn niet toegespitst op de goudhandel in de Aziatische goudmarkt. Een alternatieve goudprijs fixing die rekening houdt met de handelsuren in grote goudmarkten als India en China zou een betere weergave moeten geven van de vraag naar fysiek goud in de regio.

De SBMA ziet voorlopig af van de introductie van een alternatief voor de Londen fixings, maar blijft zoeken naar een alternatieve manier om de referentieprijs voor de Aziatische goudmarkt vast te stellen. Een anonieme bron verklaarde tegenover Reuters dat de SBMA in gesprek is met de Singapore Exchange (SGX) over de introductie van een nieuw futurescontract voor goud.

Singapore probeert zichzelf op de kaart te zetten als handelsplatform voor de fysieke goudmarkt, bijvoorbeeld door goud vrij te maken van belastingen. Dit jaar zal de eerste goudsmelterij (Metalor) haar deuren openen in Singapore.

Gerelateerde artikelen:

Singapore zet plannen voor alternatieve fixing goudprijs in de ijskast

Singapore zet plannen voor alternatieve fixing goudprijs in de ijskast (Bron: Reuters)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders