Goud en zilver report (Week 11)

De afgelopen week kwamen de prijzen van goud en zilver nauwelijks van hun plek, maar er waren wel wat interessante ontwikkelingen. Zo bracht de Telegraaf donderdag op haar financiële pagina de goudmanipulatie groot in beeld. Voor insiders die de goudmarkt al langer volgen was dit geen nieuws, maar het komt zelden voor dat de reguliere media in Nederland inhoudelijk over goud schrijven.

Maar dat was niet het enige verhaal, want donderdag werd ook bekend dat de Amerikaanse toezichthouder CFTC de prijsvorming van goud en zilver (de zogeheten Londen fix) gaan onderzoeken. De manier waarop deze prijs wordt vastgesteld is vergelijkbaar met de manier waarop de Liborrente dagelijks tot stand komt en zou gevoelig zijn voor manipulatie door banken. Ook dit nieuws werd opgepikt in de Nederlandse financiële media, zoals het Financieele Dagblad en RTL-Z. De fase waarin goud belachelijk gemaakt kon worden lijkt langzaam ten einde te komen. Het besef dringt door dat de goud toch niet gaat 'crashen' en dat het edelmetaal een 'blijvertje' is op de radar van de reguliere financiële media in ons kleine landje. D

Aandelen of goud?

De afgelopen maanden werd de achterstand van goud op de aandelenmarkt alleen maar groter. De goudprijs in € en $ zakte verder weg, terwijl de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten de weg naar boven wisten te vinden. Waarom zou men dan nog goud willen hebben en niet de aandelen? Daarover schreef ik eerder deze week een artikel getiteld 'Aandelen worden nog 94% goedkoper in termen van goud?'. In dit artikel staat een lange termijn grafiek centraal van de Dow Jones index, uitgedrukt in troy ounce goud. Deze grafiek geeft een hele andere kijk op de aandelenmarkt.

De grafiek in dit artikel zet een kritische noot bij de conventionele wijsheid dat aandelen op de lange termijn altijd zullen stijgen. Vanaf 1886 tot en met nu wisten aandelen netto inderdaad aan waarde te winnen ten opzichte van fysiek goud. Desondanks zagen we over deze periode van 125 jaar ook een aantal forse correcties in de Dow/Gold ratio. Als we deze lange trend zouden doortrekken naar de aandelenmarkt van vandaag de dag zou dat betekenen dat aandelen nog meer dan 90% aan waarde kunnen dalen tegenover goud!

Afgelopen week kwam er ook een nieuwe publicatie van de World Gold Council voorbij, waar we aankomende week meer aandacht aan zullen besteden op Marketupdate. In dit rapport wordt beschreven hoe centrale banken hun reserves diversifieren uit euro's en dollars en daar meer goud en andere valuta voor in de plaats zetten. Dat rapport zullen we aankomende week goed doorlichten, want centrale banken die goud kopen doen dat juist als hedge tegen waardedaling van valuta. Het is dan de vraag waarom ze ook Renminbi aan hun reserves zouden toevoegen.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.