Marc Faber: Koers van mijnaandelen kan verdubbelen

Marc Faber zit in het bestuur van verschillende goudmijnen en spreekt dus uit eigen ervaring. In het interview met The Gold Report wijst hij op het feit dat mijnaandelen in de opstartfase telkens meer geld moeten ophalen om hun activiteiten voort te kunnen zetten. Het ophalen van geld wordt lastig als de verwachte opbrengsten van een goudmijn lager zijn dan de verwachte kosten.

Marc Faber merkt op dat de kostenstructuur per goudmijn compleet verschillend kan zijn. Niet iedere mijn zit in dezelfde fase van ontwikkeling en de kwaliteit van het gouderts is ook per locatie verschillend. Er zijn genoeg goudmijnen die nog wel met winst produceren, maar nieuwe projecten die zijn opgestart bij een veel hogere goudprijs hebben het een stuk moeilijker.  Volgens Marc Faber zijn veel projecten bij de huidige prijs van goud niet meer rendabel.

Goudmijnen als hefboom op de goudprijs?

Als de waarde van ‘junior’ mijnaandelen kan verdubbelen bij een 20% hogere goudprijs suggereert dat een hefboomwerking. Toch moet daar een kanttekening bij geplaatst worden. Een mijnaandeel kent veel tegenpartij risico’s die fysiek goud niet heeft. Ook biedt een mijnaandeel geen ‘hedge’ tegen valutarisico. De waarde van het aandeel en het dividend is immers gebonden aan een bepaalde valuta. Fysiek goud kent in die zin geen prijs, omdat het altijd in iedere valuta verhandeld kan worden zonder tussenkomst van wisselkoersen.

Voor de speculatieve belegger kan het interessant zijn om in mijnaandelen te stappen. De prijs is al sterk gedaald en het sentiment is vrij negatief. Ook het feit dat George Soros onlangs positie heeft genomen in de mijnaandelen sterkt het vertrouwen van beleggers. Het GDXJ ETF van ‘junior’ mijnaandelen (GDXJ) staat momenteel 70% onder haar all-time high.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.