Zwitserse actiegroep wil referendum over repatriëring goudreserve

Het referendum waar deze Zwitserse actiegroep voor pleit omvat meer dan alleen het terughalen van de volledige Zwitserse goudvoorraad, die volgens de World Gold Council een omvang heeft van 1.040 ton. Het is de vraag waar die 1.040 ton goud die de Swiss National Bank zegt te hebben feitelijk ligt. De Zwitserse centrale bank is hier nog niet duidelijk over geweest en ook een woordvoerster van de Zwitserse centrale bank mocht er blijkbaar geen uitspraak over doen: “Het meeste ligt hier, maar een gedeelte ligt in het buitenland. We willen er niet meer over kwijt. Misschien zeggen we er meer over als er een referendum ligt”, zo verklaarde woordvoerster Silvia Oppliger.

Zodra de actiegroep de honderdduizend handtekeningen binnen heeft kan ze een referendum voorleggen. Dat referendum stelt, indien deze wordt aangenomen, de volgende drie eisen aan de Swiss National Bank.

  1. Al het Zwitserse goud moet fysiek in Zwitserland opgeslagen liggen (dus goud uit het buitenland moet teruggehaald worden).
  2. De Swiss National Bank moet verboden worden een gedeelte van de goudvoorraad te verkopen.
  3. De Zwitserse centrale bank moet haar goudreserve, als percentage van de totale reserves, verdubbelen van 10 naar 20 procent.

Sneeuwbaleffect

Indien dit referendum er komt en er steun voor uitgesproken wordt heeft dat mogelijk een grote invloed op de goudmarkt. Het besluit van de Bundesbank om in een periode van zeven jaar 674 ton goud terug te halen uit Parijs en New York lijkt inderdaad een sneeuwbaleffect te hebben op andere landen. Eerder berichtten we al dat men in Ghana de goudvoorraad mogelijk wil terughalen en dat Azerbeidzjan al bezig is om haar goudvoorraad uit Londen terug te halen. Dat doet ze in een bescheiden tempo van 330 kilo per week.

Ook in de private sfeer wordt het bezitten van fysiek goud steeds belangrijker gevonden. Een hedgefonds uit Hong Kong besloot onlangs een derde van haar totale vermogen om te zetten in fysiek goud, baren die uiteindelijk ook in Hong Kong opgeslagen zullen worden.

Goudbaren op een pallet bij de Zwitserse centrale bank in Be (Bron: Keystone)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.