“Ghana overweegt repatriëring goudreserve”

Het is dus nog niet zeker dat Ghana haar goudvoorraad zal ophalen uit Europa of de VS. Het gaat bovendien ook om een zeer geringe hoeveelheid, want volgens de World Gold Council heeft het land een betrekkelijke kleine voorraad van 7,84 ton. Over de levering van een dergelijke hoeveelheid goud zal niemand wakker liggen, maar nog veel belangrijker is het signaal dat hiermee afgegeven wordt. Naarmate meer landen het voorbeeld van de Bundesbank volgen en hun goudvoorraden terughalen kan dat 'besmettelijk' werken op andere centrale banken. Zodra het goud begint te schuiven wil je als land niet de laatste zijn die haar reserve terughaalt.

Volgens analisten is de politieke situatie in Ghana stabiel genoeg om het goud bij de eigen centrale bank onder te brengen. Door de relatief stabiele situatie weet het land veel goudmijnen aan te trekken, zoals AngloGold Ashanti, Newmont Mining, Goldfields en Golden Star. Volgens de United States Geological Survey (USGS) heeft Ghana nog een ondergrondse goudvoorraad van naar schatting 1.400 ton, goed voor meer dan tien jaar aan goudmijnproductie.

Een andere factor die volgens BullionStreet heeft bijgedragen aan de groeiende goudmijnindustrie in Ghana is de deregulering van het banksysteem. De centrale bank van Ghana staat buitenlandse investeerders toe om alle soorten valuta aan te houden op Ghanese bankrekeningen. Hierdoor kunnen investeerders meer winst uit het land halen.

De centrale bank van Ghana, dat een gedeelte van haar reserves aanhoudt in buitenlandse valuta, zei dat de omvang van haar goudvoorraad het afgelopen jaar niet veranderd is. De waarde van haar goudreserve is wel veranderd, omdat de bank de waarde van haar goudreserve van 7,84 ton steeds aanpast aan de actuele goudprijs. Op de website van de centrale bank van Ghana is data te vinden over de balans van de centrale bank, maar die data gaat opvallend genoeg niet verder dan eind 2011. In december 2011 bestond 5,14% van de totale reserve uit goud.

Ghana heeft haar goudreserve momenteel gestald in de kluizen van de Bank of England (VK) en de Federal Reserve (VS).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.