Rusland voegt 6 ton goud aan reserves toe

Rusland heeft in mei 6,22 ton goud aan haar reserves toegevoegd en breidt haar goudvoorraad daarmee verder uit naar 2.190 ton. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Russische centrale bank. Samen met de uitbreiding van de valutareserves met $4 miljard komen de totale reserves van Rusland in de buurt van de $500 miljard. Dat is het hoogste niveau sinds begin 2014, toen het land in een recessie belandde en de inkomsten uit olie en gas daalden.

Sinds het begin van dit jaar heeft Rusland al 78 ton goud aan haar reserves toegevoegd, meer dan andere centrale banken die momenteel goud kopen. Vorig jaar voegde de centrale bank zelfs een recordhoeveelheid van 274 ton aan haar goudvoorraad toe. Dat beleid lijkt nu haar vruchten af te werpen, want door de stijging van de goudkoers is de totale waarde van het edelmetaal in een maand tijd meer dan $10 miljard gestegen.

Rusland profiteert van hogere goudprijs

In mei waardeerde de centrale bank haar goudvoorraad nog tegen een waarde van $1.235,20 per troy ounce, terwijl de prijs op het moment van schrijven de $1.400 per troy ounce nadert. Dat zou betekenen dat haar goudvoorraad nu voor het eerst meer dan $100 miljard waard is. De Russische centrale bank waardeert het edelmetaal sinds 2006 periodiek tegen de actuele marktprijs, net als de Europese Centrale Bank. Dat betekent dat de balans van de centrale bank sterker wordt naarmate de goudprijs stijgt.

‘Rol van de dollar moet worden herzien’

De Russische president Poetin heeft onlangs nog gezegd dat de rol van de dollar moet worden herzien, omdat de Verenigde Staten hun machtspositie steeds vaker gebruiken om andere landen onder druk te zetten. Hij zei dat het vertrouwen in de dollar door alle sancties die de Amerikaanse regering oplegt aan landen, bedrijven en personen in elkaar stort.

Rusland wil minder afhankelijk worden van de dollar en zoekt daarom haar toevlucht in het neutrale goud. Het edelmetaal kent immers geen tegenpartij risico en is wereldwijd te verhandelen. Ook kan de goudvoorraad in een extreem scenario de waardedaling van de valutareserves opvangen.

Niet alleen Rusland voegt goud aan haar reserves toe. Onlangs nog maakte de World Gold Council bekend dat centrale banken dit jaar in recordtempo goud kopen. Sinds het begin van deze trend in 2010 hebben centrale banken nog niet zoveel edelmetaal gekocht als nu.

Reserves Russische centrale bank naderen $500 miljard

Rusland voegt al jaren goud aan haar reserves toe

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders