Wat is de toekomst van goud?

De hele wereld staat aan de vooravond van een catastrofaal systemisch schulden bankroet. Daarom is goud de voorbije 15 jaar opnieuw in beeld gekomen. Het internet staat steeds boller van analyses en observaties over het falende wereld economisch systeem en tegelijk publicaties over hoger oplopende goud turbulenties. Hoog tijd om een duidelijker beeld te krijgen van goud z’n mogelijke toekomst en waarom we dan fysiek goud in portefeuille zouden moeten hebben.

Met onze economische welvaart en het daaraan verbonden welzijn, gaat het mis. We leven nu in toenemende mate op het scherp van een mes omdat we nu tastbare reserve waarde opslag moeten missen. Die was er altijd nodig als buffer om de slechtere jaren te *overbruggen*. De escalerende systemische schuldencrisis heeft alle vermeende waarde opslag nu nog véél zwaarder gehypothekeerd dan voorheen. De productieve grote vermogens, die ook het meest te verliezen hebben, zien nu in dat de hypotheek op hun rijkdom-opslag versneld aan het toenemen is, omwille van de noodgedwongen astronomische schuld-opdrijving. Ook kleine spaarpotten hebben nu datzelfde versterkende buikgevoel. De behoudsgezinde beheerders van het fiat geld (centrale banken) kennen het probleem al van oudsher, maar zijn niet geplaatst om de handdoek in de ring te werpen. En toch wordt er een richting aangegeven…

Goudwaarde standaard

De goudwaarde standaard terug in het epicentrum van het systeem geplaatst krijgen is een fenomenale krachttoer. Omdat daarmee ook het bestaande economische, monetaire, financiële en politieke complex overhoop gegooid wordt. Ook de goud accumulerende Chinezen en de goudprijs vervalsers weten dat maar al te goed. Vraagt u zich eens af welke verstrekkende gevolgen een goudprijs explosie zou hebben. Kan dat überhaupt in een structuurloos vacuüm gebeuren (nieuwe monetaire orde)!? Blijft goud in de marge of schuift het naar het epicentrum? Kan goud zich loskoppelen van al z’n standaard bindingen…?

Het moet iedere observator nu toch al opgevallen zijn dat de strakke link tussen de dollar goudprijs en de dollar-index al meerdere decennia verbroken is! Duisenberg herhaalde, ter gelegenheid van de euro geboorte, hetzelfde wat Nixon in 1971 probeerde te zeggen: met de euro verbreken we (ook) alle binding van goud met valuta. Dat is hetgeen de Chinezen nu degelijk verstaan hebben en is ook de reden waarom ze goudmetaal crescendo blijven accumuleren.

China wil z’n yuan renminbi niet *backen* met de klassieke (verkeerde) goudreserve, zijnde monetair goud, want dan maken ze automatisch opnieuw een binding tussen goud en valuta (goud=geld). Daarom kan goud ook niet in een nieuwe SDR muntkorf. Het is dit loshaken van het goud=geld, dat de fysieke stroom van goud steeds sterker zal doen groeien tegenover de markten van goud contracten. Aan valuta gekoppeld goud is elektronisch goud (cryptocoin goud). Het digitale valutasysteem in een verzorgingsstaat is nog steeds een aanslag op uw rijkdom waardevastheid (store of wealth reserve). Waardeloze reserves kunnen geen bruggen leggen over steeds diepere deficit ravijnen, die systemisch blijven toenemen. Daarom schuift fysiek goud als rijkdom-reserve steeds meer vanuit de marge naar het midden, de marge waar het dollarsysteem goud steeds heeft proberen te duwen/dumpen.

Goudprijs versus dollarindex

Het is om die reden dat centrale banken ook hun goudreserve nooit van de hand hebben gedaan na Nixon 1971. En na de oprichting van de ECB zeker niet! De ECB plaatste goud op haar balans en Duitsland wil haar goudreserve terug naar huis halen. Als er geen goud reserve meer bij de Amerikaanse Treasury is, kan de Amerikaanse dollar ook niet meedoen met dit lopende nieuwe goudverhaal. Daarom moet het dollarsysteem ook krampachtig de dollar goudprijs elektronisch blijven koppelen aan de dollarindex, terwijl al de anderen hun goudmetaal juist ontkoppelen van hun valuta. Daarom zien we dollarindex en goudprijs in dollars ook meer frequent divergeren. Leg de dollarindex en dollar goudprijs grafieken (1998-2o14) over elkaar. Let op de twee verschillende periodes : 2002 tot 2008 ($250 naar $1.000 per troy ounce) en 2008 tot 2011 (van $1.000 naar $1.925 per troy ounce). Hieruit kan je ook de $800 tot $1.000 per troy ounce wens van Goldman Sachs distilleren. De dollarindex +/- 80 zou moeten overeenkomen met $1.000/$800 per troy ounce…

Goud versus dollarindex sinds 2002

Goud versus dollarindex sinds 2002 (klik hier voor een grafiek vanaf 1973)

Goudreserves

Alle goudmetaal accumulators willen met het opstapelen van goudreserves (naast dollarreserves) aantonen dat ze surplus generators zijn. Vroeger etaleerde men verdienstelijke rijkdom enkel door accumulatie van harde dollarreserves. Want daar kocht je dan ook alle noodzakelijke import mee (energie & grondstoffen). Daarmee stond de harde dollar dan ook al die tijd in het epicentrum! Een centrale bank die nu ook goud op z’n balans plaatst, bewijst dat ze een surplus economie met sterkere munt heeft. Vandaar de repatriatie van Duitse (en andere) goudreserves en het wachten op de aankondiging van de goudreserves van de People’s Bank of China. China en Rusland halen hun centrale bank goudreserve steeds meer uit eigen bodem, wegens de schaarste aan beschikbaar fysiek goud aan de actuele lage prijzen.

Fysiek goud in het epicentrum

De Singapore Bullion Market Association (SBMA) en de Shanghai Gold Exchange (SGE) willen de Angelsaksische monopolisering van de elektronische goudprijzing breken door de fysieke goudmarkt en dito prijsvorming te bevorderen. Daarom moet er zo veel als mogelijk fysiek goud uit het systeem van dollar monopolisering gehaald worden. Als de Aziatische fysieke goudmarkt daarin zou slagen, dan bestaat daarmee ook de kans dat de Angelsaksische financieel-monetaire monopolisering gebroken kan worden, doordat fysiek goud naar het epicentrum verschuift. De Westerse banken wagen het voorlopig nog niet zich te engageren met de SMBA en de SGE. De monopoliserende (HFT) financiële industrie is zeker geen eeuwig leven beschoren, omdat deze geen enkele waarde-opslag (store of wealth) meer betekent, wegens nu destructief doorwerkend voor deze (en waarschijnlijk nog volgende) decade.

Volgende 3 citaten zijn vandaag actueler dan ooit:

“In the absence of the gold standard, there is no way to protect savings from confiscation through inflation. There is no safe store of value. If there were, the government would have to make its holding illegal, as was done in the case of gold. . . . The financial policy of the welfare state requires that there be no way for the owners of wealth to protect themselves. This is the shabby secret of the welfare statists’ tirades against gold. Deficit spending is simply a scheme for the confiscation of wealth.” – Alan Greenspan, 1966

“Let me issue and control a nation’s money and I care not who writes the laws.” – Mayer Amschel Rothschild

“Whenever destroyers appear among men, they start by destroying money, for money is men’s protection and the base of moral existence. Destroyers seize gold and leave to its owners a counterfeit pile of paper. This kills all objective standards and delivers men into the arbitrary power of an arbitrary setter of values. Gold [is] an objective value, an equivalent of wealth produced. Paper is a mortgage on wealth that does not exist, backed by a gun aimed at those who are expected to produce it. Paper is a check drawn by legal looters upon an account which is not theirs; upon virtue of the victims. Watch for the day when it becomes marked; Account overdrawn.” – Rand, Atlas Shrugged ,1957

Ontkoppeling

Er is maar één manier om uit het infernale systeem te stappen en het tegelijkertijd te sanctioneren, disciplineren en responsabiliseren: Fysiek goud uit de destructieve monopolisering halen, zodat de waardering van fysiek goud geen enkele binding meer heeft met de producten van het complexe schuld gedreven systeem onder constant toenemende manipulatie en mismanagement.

De nu aangerichte schade zal nog lang doorwerken. Het huidig naadloos doorlopen is slechts voorlopige schone schijn. De goudmetaal flow-to-stock zal dan ook in toenemende mate schaarser worden, omdat de sterke goudmetaal handen met groeiend systeeminzicht, steeds sterker gaan anticiperen op de onvermijdelijke finale uitkomst. Het gestaag loskoppelen van de vrij vlottende goudmetaal-waarde van al z’n monopolie bindingen is een natuurlijk gezondmakingsproces in een steeds sterker ontaardende/ontwaardende omgeving.

Westerlingen zullen opnieuw moeten gaan leren leven met deze natuurlijke goud reflexs, die bij de Aziaten nog steeds onuitroeibaar ingebakken zit. De Chinezen stuwen hun Shanghai Composite niet naar ongekende hoogtes. Klaarblijkelijk geloven ze veel minder in de waardevastheid van de financiële industrie, als store of value, in vergelijking met het Westen. Vandaag trekken de dollar kapitaalstromen zich weer eens terug uit de opkomende markten. Opnieuw een goede reden om fysiek goud dan nog meer uit het systeem te halen en privaat te verzamelen, met als doel het correct te waarderen tegenover de gigantisch groeiende schuldblaas.

Papieren goudmarkt

Het is evenwel pas wanneer we de volumes op de goudcontract markten significant en aanhoudend zien dalen dat we mogen hopen op de overwinning van de fysieke goudmarkt en het machtsverlies van de manipulatieve elektronische goudprijzing! Door de lang aanhoudend groeiende geldblaas voelen bitter weinig vermogens ook maar enige drang om zich nu al te beschermen met fysiek goud. De hefboom promoters blijven regeren totdat de geldblaas ontploft. De aanhoudende economische stagnering is de naald die de inflaterende geldblaas zal doen ontploffen. Daar houden de stresstesten voor banken veel te weinig rekening mee. Binnen twee jaar hebben we daardoor een dramatisch vernietigende vertrouwensbreuk. Dan gaat de fysieke goudmarkt uit de startblokken.

The Financial Times has told investors that they should act like the German Bundesbank and “demand physical gold” and warned that gold price “manipulation” could end “catastrophically”.

BACKED BY GOLD :
Het is een totale misvatting om te denken dat er ooit nog een goudstandaard met koppeling aan valuta – onder welke vorm dan ook – kan of zal komen. Omdat koppeling steeds een binding betekent. Alle binding (backing) betekent een arbitraire afspraak die toch nooit gerespecteerd wordt en daarom waardeloos is. Alleen zonder enige binding (backing) kan fysiek goud (het metaal) evolueren naar een goudwaarde standaard! Het is een terugkeer naar de standaard van tastbare waarde wanneer elektronische, virtuele, pseudo-waardes in gebreke blijven.

Door: 24 karaat

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

18 gedachten over “Wat is de toekomst van goud?

 • Ik blijf dit fascinerend vinden (filmpje floesh). Mede omdat ik enkele jaren terug een lang verhaal heb gelezen van iemand die claimde voor de state department US te werken en aangaf dat het plan van de US precies dat was wat RT aangeeft. Beginnend met Iraq, dan Lybia, Syrie met als einddoel Iran. Iran handelde al in goud met Rusland/China maar is te machtig qua bondgenoten om a la Iraq “binnen te vallen” (zo lijk). Plus dat de US hetzelfde verhaal niet nog een keer bleek te kunnen doen: weapons of mass destruction etc.
  Met het vooruitzicht dat Karaat 24 aangeeft lijkt het heel logisch voor de US om grondstoffen, handelsroutes in het midden-oosten in te nemen om China/Rusland een hak te zetten (o.a. voor petrodollar). Met China die de rug van de US wil breken vanuit huis (digigold breken etc.) is de gedachtegang van het filmpje en het idee grondstoffen/handelsroutes in te nemen heel aannemelijk lijkt mij(plus de militair strategische posities, maar tot fysieke strijd zal het niet kunnen komen denk ik).
  Als ik hierover begin bij bekenden dan wordt ik snel voor conspirist aangezien (mede omdat ik vaker relatief onbekende verhalen voordraag als een ieder hier denk ik). Dit gaat me niet in de koude kleren zitten en het bewijs voor de theorie is al miniem, maar toch blijft het knagen.
  Dus zou ik de vraag graag hier eens neerleggen: hoe denkt men hier over de theorie van karaat 24, die van het filmpje van Floesh en de theorie die ik kort aangeef?
  Ofwel zijn er mensen met aanvullende theorieën, bewijzen? (of raakt dit erg of topic…)

  Beantwoorden
 • @ Robert:

  Ik denk dat dit nauw aansluit bij wat u bedoelt

  http://www.youtube.com/watch?v=HP7L8bw5QF4&list=PLeZEV3utfNa7P9Lkbe_dHJXbs8XnFKec0

  En wat dit artikel betreft, hetgene hierboven wordt beschreven komt verdomd goed overeen met het Free gold concept. 🙂

  Dit filmpje komt uit de blog van FOFOA (friend of a friend of another 😉 )

  What is freegold ?

  http://www.youtube.com/watch?v=74ynFnitLeo

  @ 24karaat : Thanks for sharing your knowledge with me.

  Het is door mensen zoals u dat ik dit verrot systeem begint te begrijpen. En me er tegen kan beschermen.

  Dank u wel

  Spechtje

  Beantwoorden
 • @ Floesh en Spechje,

  Dank voor jullie reactie. Ik ken beide filmpjes. Ik doel op een uitspraak die ik op een forum tegenkwam en zelf heb opgeslagen. Ik heb het in een pdf bestand, en zou het graag delen als jullie interesse hebben.
  Wat ik zelf altijd denk na het zien van dit soort filmpjes is: als wij zo’n theorie op kunnen stellen, dan moeten zij (als die er zijn) die dit in beweging brengen dit ook weten en hier op in kunnen spelen. De laatste jaren is de financiële oorlogsvoering een voorbeeld daarvan geweest denk ik. Ik denk dat de US het zich niet kan permitteren om uiteindelijk een alles-of-niets oorlog scenario uit te voeren wanneer ze weten hoe het af kan lopen (daarom de “stilte” rond Iran denk ik).
  Iets in mij zegt dat wanneer het verhaal teveel op risk/red alert begint te lijken, dat de theorie dan te simpel is. Als dit iets is waar decennia overheen gaan, dan kan het niet met de botte bijl. Al lijkt het tegendeel waar met Libië en Iraq. Al was dat meer een show of force denk ik.
  Daarnaast ben ik heel benieuwd hoe de NSA kaart gespeeld wordt. Al die info die ze vergaren (en China/Rusland vast ook al hoor je daar niets over), wat willen ze ermee…
  Dat zijn even mijn gedachten voor nu, en het is al heel fijn enige weerklank te zien van mensen die niet aan de andere kant van de oceaan leven (filmpjes).

  On a side note. “Vroeger” in de nieuwsbrieven voor deze site had marketupdate meer met geopolitiek, dit mis ik zo wel een beetje.

  p.s. zijn er ook mensen die de theorieën van de filmpjes nonsense vinden die willen reageren?

  Beantwoorden
 • @Anoniem (PS bent u dezelfde persoon als de auteur van de 1ste comment ?, want ik ben even niet mee 😉 )

  Ik zie ook dat de geopolitieke verhoudingen in de wereld snel aan het veranderen zijn.
  Toen de VS Irak aanvielen lag Rusland nog op apegapen. Ik herriner me nog dat ik ooit een filmpje heb gezien waar russische militairen verschillende fundraising activiteiten aan het doen waren om het geld dat ze nodig hadden voor het onderhoud van hun schepen bijeen te krijgen. (en dat kon je echt voorstellen a la genre wafelenbak).
  Ondertussen heeft Tsaar Putin het rode leger, en daarmee ook Rusland, terug op de kaart gezet. Ook China bouwt zijn leger in recordtempo op. En dat worden dan wel tegenstanders waarmee het Amerikaanse leger rekening mee moet houden.
  Terwijl ten tijden van de golfoorlog ze de enige wereldmacht waren met een militair apparaat dat er echt toe deed en dus eigenlijk met niemand rekening moesten houden.

  Ook heb ik de indruk dat het Amerikaans leger en militair- industrieel complex en de VS zelf meer en meer twee verschillende dingen aan het worden zijn. Het Amerikaans leger is zo een grote organisatie en zo verspreid over de wereld dat ze zich eigenlijk meer en meer aan de politiek kunnen ontrekken en meer en meer een eigen leven beginnen te leiden. Los van wat de amerikaan in mainstreet ervan denkt.
  De amerikaanse strategie lijkt mij meer en meer op het aloude ‘verdeel en heers’.
  Creër chaos, en zorg dat je tegenstanders onderling hopeloos verdeeld raken, en zelf dat je de strategische plekken (lees olievelden en installaties) kunt bezetten en beschermen.
  Ook wat Syrie betreft, maak het land kapot, en zie alleen dat je je pijplijn van Qatar naar Europa verkrijgt om Europa minder afhankelijk te maken van het Russische aardgas, en zo uit de Russische invloedsfeer te houden. Want dat zou de Amerikanen waarschijnlijk niet zo goed uitkomen, op zijn zachts uitgedrukt.

  Maar ik ben wel benieuwd naar uw PDF, je kan me mailen op [email protected]

  Groetjes

  Beantwoorden
 • @ 24 karaat

  “Westerlingen zullen opnieuw moeten leren leven met deze goudreflex”

  Zal veel bloed, zweet en tranen met zich meebrengen!!!!!!

  Beantwoorden
 • Re Banker – Bloed, zweet & tranen.
  WAAROM moeten de kapitaalstromen nu weer eens massaal UIT de Groei-landen terugtrekken !? WAAROM ?
  Die eb en vloed heeft alles te maken met de privileges die de $-wereld reservestatus zich toeeigend. De $-expansie (monetaire inflatie) doet de dollar uitvloeien en wanneer de verschulding weer dramatisch oploopt, moet de dollar terug naar huis in eigen beurs en schuldpapier om de reservedollar pseudo-kredibel te houden (beursstijging en $-rentedaling en $ wisselkoers sterkte) Allemaal ten koste van de groeilanden.
  Het probleem van de $ als wereldmunt kan alleen opgelost worden door de $ z’n reservestatus ongedaan te maken en dus te vervangen,…door de Goud Waarde Standaard.

  Beantwoorden
 • @ Floesh en Specht

  Voor de goede orde,
  De reactie van 30 januari mede omtrent het pdf bestand was van mij. Deze is reeds naar jullie verzonden.

  Beantwoorden
 • Nou, dat was een heel lang verhaal om te vertellen dat er nog nooit een ‘echte’ goudstandaard is geweest, behalve echt gouden munten waarvan en het gewicht en de puurheid bekend zouden moeten zijn om de waarde te bepalen t.o.v. van wat voor commodity dan ook. Freegold verandert hier helemaal niets aan en lijkt mij slechts een willekeurig gekozen term, want ook onder een goudstandaard kun je er iedere waarde aan toekennen die je maar wilt.

  Beantwoorden
 • @Dick S

  Het is juist die koppeling tussen goud en geld die in de Freegold theorie doorbroken wordt. Voor de simpele reden dat die koppeling nooit waar te maken is. Men komt de belofte niet na en blijft uiteindelijk in gebreke (zie Roosevelt 1934 en Nixon 1971).

  Goud en zilver als muntgeld in circulatie gaat in het digitale tijdperk niet werken. Vroeger was dat misschien een prachtig systeem, maar met internetbetalingen en digitale systemen is het niet handig om terug te vallen op die munten met intrinsieke waarde. Je zit dan met het probleem dat je goud en zilver ergens moet opslaan en daar claim bewijzen voor uit moet geven die wel digitaal verhandeld kunnen worden.

  Voila, daar komt het fiat geld weer om de hoek kijken…. En het hele verhaal begint gewoon weer opnieuw bij de goudbewaarder die meer claims uitgeeft dan hij goud heeft.

  Freegold laat papiergeld waardeloos worden, maar dat is niet erg omdat men het geld alleen voor het betalingsverkeer gebruikt. Freegold is wat men eigenlijk in India al aan het doen is, voor zover ik het begrijp.

  Beantwoorden
 • Dat probleem met claims zul je altijd blijven houden Frank. Als je ‘geld’ ontvangt en dat kan op vele manieren, is dat een claim voor je toekomstige goederen-, spaar- en dienstenbehoefte. En het is juist die claim die de moeilijkheden veroorzaakt en reden is tot het fractionele stelsel en in ons geval heeft geleid tot fiatgeld en hoge verschulding. Jammer vind ik dat je blijkbaar denkt dat ik een voorstander zou zijn van zilveren en gouden munten als betaalmiddel. Hoewel als je Hugo Salinas Price er goed op naleest in Dorothy’s Silver Shoes, er best een lans te breken valt voor zijn voorgestelde systeem onder bepaalde voorwaarden. Trouwens Goldmoney had ook een goed systeem, dat ze helaas terug hebben moeten draaien. Maar deze beide systemen zijn aanvullingen op het huidige systeem, waarbij geld weer een intrinsieke waarde krijgt. En daar is een term als Freegold niet voor nodig. Ik had gehoopt dat je misschien wel eens wat van mijn artikeltjes gelezen zou hebben. Dan zou je die opmerking over goud en zilvermunten als betaalmiddel wellicht niet gemaakt hebben. Als spaarmiddel en dus op zeker moment ’te gelde’ maken is natuurlijk een bijkomend hoofdstuk.
  Kortom, ik denk dat goud nog steeds een heel belangrijke plaats inneemt in het geldstelsel en dat ook in de toekomst zal blijven doen. Er zijn nog altijd meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Beantwoorden
 • Ik wil niet pessimitisch klinken, maar een aanval zoals die nu ingezet is op de dollar eindigt in de geschiedenis altijd op een oorlog. De heerschende klasse ( hier de US) gaat liever strijdend ten onder dan de macht af te geven. Daar maak ik me het meeste zorgen over. Vroeger waren landen min of meer onafhankelijk van elkaar, nu hebben we een global economy die denk ik veel gemakkelijker kan haperen. Zoals iemand ooit schreef, hoe wereld oorlog drie uitgevochten wordt weet ik niet maar wereld oorlog vier wordt met een knots en speer uitgevochten.

  Beantwoorden
 • rein de vries

  Beste 24 karaat kunt u mij zeggen waar en wanneer onderstaande citaat gezegd is?

  “Let me issue and control a nation’s money and I care not who writes the laws.” – Mayer Amschel Rothschild

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *