Dow Jones in goud sinds 1925

De Dow Jones brak deze week voor het eerst door de grens van 19.000 punten, maar wat betekent dat eigenlijk? Zijn de aandelen uit deze index nu meer waard dan ooit tevoren? Dat ligt er maar net aan wat je als referentiepunt gebruikt voor waarde. In dollars gemeten staat de beurs inderdaad op recordhoogte, maar de waarde van diezelfde dollar daalt voortdurend als gevolg van de geldgroei.

Reken je de Dow Jones index om naar goud, een waardestandaard met een veel betere staat van dienst dan papiergeld, dan zie je dat de aandelenmarkt eigenlijk al gepiekt heeft in 1999 en dat we op dit moment ruim 60% lager staan dan die piek! En dat terwijl de goudprijs nu meer dan vier keer zo hoog is als in 1999.

dow-jones-gold

Dow Jones in dollars en in goud sinds 1925 (Bron: Bloomberg, via @Bullionbasis)

Goud versus geld

Merk op dat de waarde van de Dow Jones index in dollars en in goud tot 1971 vrijwel gelijk op ging. Dat is logisch, want de dollar was toen gekoppeld aan goud tegen een vaste koers van $35 per troy ounce. Toen liepen de twee ook al uit elkaar, vanwege de devaluatie van de dollar en de confiscatie van goud in 1934. Om uit de deflatoire depressie te ontsnappen werd de dollar niet losgekoppeld, maar gedevalueerd ten opzichte van het goud.

In 1971 werd de koppeling tussen goud en de dollar volledig verbroken. Op de grafiek is heel duidelijk te zien dat de Dow Jones in dollars en in goud toen sterk uit elkaar gingen lopen. Dit is overigens geen pleidooi voor een terugkeer naar de goudstandaard met een koppeling van goud aan geld. Het is slechts om te laten zien hoeveel de waarde van de dollar is uitgehold. De Dow Jones op 19.000 punten betekent dat je meer geld krijgt voor je aandelen, maar niet meer waarde!

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders