Wall Street maakt zich zorgen om Chinezen die goud kopen?

Amerikaanse banken maken zich zorgen over de Chinezen die goud blijven kopen, zo bericht Want China Times. China heeft de afgelopen twee jaar veel fysiek goud geïmporteerd, waardoor het voor de Amerikaanse banken moeilijker wordt de prijs van het metaal te onderdrukken. Er is naar schatting ongeveer 180.000 ton goud in de wereld, maar daarvan is hooguit 20% verhandelbaar.

Een goudhandelaar in Hong Kong stelt dat de Chinezen niet meewerken in de manipulatie van de goudprijs. Door de daling van de prijs zijn veel beleggers afgeschrikt, met als resultaat dat de bullion banks het goud tegen een lagere prijs weer terug konden kopen. Denk bijvoorbeeld aan de ETF’s, die vorig jaar meer dan 800 ton goud liquideerden. Het zijn banken als Goldman Sachs, JP Morgan, Citibank en Morgan Stanley die dat metaal waarschijnlijk weer in ontvangst genomen hebben.

Manipulatie

De manipulatie van goud is een lucratieve strategie voor de bullion banks, zo lang ze erin slagen het gele metaal terug te kopen tegen een lagere koers dan waarvoor ze het eerder aanboden. De Chinezen spelen dit spel niet mee, omdat een daling van de goudprijs ze aanspoort om juist meer fysiek goud te kopen.

Zodra de aanvoer van fysiek edelmetaal opdroogt zullen de contracten voor levering van het edelmetaal tegen een discount verhandeld worden te opzichte van het fysieke goud. Daar is nu nog geen sprake van, want bij iedere prijsdaling wordt ook fysiek goud goedkoper. Het is de vraag hoe lang die situatie stand kan houden, gezien de volumes die China maandelijks importeert.

Want China Times schrijft dat China de manipulatie van goud in de weg staat

Want China Times schrijft dat China de manipulatie van goud in de weg staat (Afbeelding van Xinhua)