Goud en zilver report (Week 22)

De goudprijs daalde afgelopen week van €948,21 naar €916,69 per troy ounce, een verlies van 3,32%. Daarmee bereikt het gele metaal de laagste prijs in vier maanden tijd. Ook zilver ging de afgelopen week onderuit, de prijs daalde van €458,95 naar €443,92 per kilogram. Omgerekend is dat een prijsdaling van 3,27%, vergelijkbaar met die van goud.

De laatste prijsdaling van zilver brengt het edelmetaal naar het laagste prijsniveau sinds de zomer van 2010. Op 19 juli van dat jaar stond de zilverkoers even laag als nu. Het is haast niet voor te stellen dat de zilverprijs zo hard omlaag gaat, aangezien de vraag naar zilver onder beleggers nog steeds relatief groot is. Cijfers van het GFMS die de afgelopen maand naar buiten werden gebracht lieten zien dat er in 2013 sprake was van een tekort aan zilver, ondanks dalende industriële vraag en een toenemende productie van zilvermijnen.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Zilver relatief goedkoop?

De goud/zilver ratio staat op het moment van schrijven op 66,39, wat in historisch perspectief relatief hoog is. De afgelopen 27 jaar aan data suggereren dat zilver op dit moment relatief goedkoop is ten opzichte van goud. Die aanname is gebaseerd op de lange termijn trend van beide edelmetalen. Of dit een koopsignaal is voor zilver, dat laten we aan het oordeel van de lezer over.

Goud/zilver ratio sinds 1986

Goud/zilver ratio sinds 1986 (Bron: Deviantinvestor)

Goud en zilver breken door steunniveau

De prijzen van zowel goud als zilver zaten de afgelopen twee maanden gevangen in een zeer smalle bandbreedte. De goudprijs bleef sinds begin april tussen de €925 en €960 per troy ounce en op sommige dagen was het verschil tussen de hoogste en laagste intraday koers in euro’s op één hand te tellen. Een dermate lage volatiliteit weet zelden zo lang stand te houden. De volgende grafieken van Gold-Eagle laten het koersverloop van beide edelmetalen zien.

Goudprijs zakte door steunniveau heen

Goudprijs zakte door steunniveau heen…

... en neemt zilver mee omlaag

… en neemt zilver mee omlaag

China importeerde in april minder goud

China heeft in april opnieuw minder goud geïmporteerd via Hong Kong,  zo bleek deze week uit cijfers van het Hong Kong Census and Statistics Department. De netto import kwam uit op 67,04 ton, terwijl dat een maand geleden nog 85,13 ton was. Het totaal over de eerste vier maanden van dit jaar ligt nog steeds hoger dan dat van dezelfde periode vorig jaar. Toch valt het cijfer tegen in vergelijking met de importcijfers van vorig jaar.

China importeerde opnieuw minder goud

China importeerde opnieuw minder goud

Juni slechte maand voor goud?

Vorig jaar september publiceerden we op Marketupdate het maandelijkse rendement van goud sinds 1970. Uit analyse van historische koersinformatie bleek dat september gemiddelde genomen de beste maand voor goud is, terwijl maart en juni de enige twee maanden van het jaar zijn waarop de prijs gemiddeld omlaag ging. Wat zal de maand juni dit jaar brengen voor de goudmarkt?

Maandelijks rendement op goud sinds 1970 voorspelt weinig goeds voor juni

Maandelijks rendement op goud sinds 1970 voorspelt weinig goeds voor juni…

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo