De voorraad van het grootste goud ETF ter wereld is deze week gezakt naar het laagste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis, zo meldt Bloomberg. De totale goudvoorraad zakte dinsdag naar 663,43 metrische ton, het laagste volume sinds september 2008. Sinds 19 oktober is er bijna 34 ton goud weggehaald uit GLD, het fonds dat fysiek goud aanhoudt als onderpand voor uitgegeven aandelen.

gld-etf-management-teaserDe totale goudvoorraad van GLD volgt de ontwikkeling van de goudprijs, want sinds 19 oktober is de prijs per troy ounce met bijna $90 gedaald naar $1.087. In juli bereikte de goudprijs nog het laagste niveau in vijf jaar, toen het edelmetaal voor $1.073,70 per troy ounce werd aangeboden op de internationale goudmarkt.

Het Amerikaanse banencijfer van afgelopen vrijdag, gecombineerd met de verwachting dat de Federal Reserve eind dit jaar de rente nog gaat verhogen zijn de belangrijkste argumenten waarom beleggers opeens weer goud verkopen. Ze verwachten een hogere rente en een sterkere dollar, twee factoren die beide een drukkend effect hebben op de goudprijs.

goudvoorraad-gld-nov15

Goudvoorraad GLD terug op laagste niveau sinds september 2008