Duitsland haalt 37 ton goud terug, slechts 5 ton uit de VS

Het is inmiddels een jaar geleden dat de Bundesbank haar plannen bekendmaakte om binnen zeven jaar 374 ton goud weg te halen uit Parijs en 300 ton op te vragen uit New York. De Bundesbank nam destijds onder politieke druk een niet-bindend advies over om een deel van de goudreserve weer terug te brengen naar eigen land. We zijn een jaar verder en de teller staat volgens Die Welt op 37 ton, waarvan slechts 5 ton afkomstig was van de Federal Reserve. De andere 32 ton kwam uit Parijs, waar al het Duitse goud tussen nu en 2020 wordt weggehaald.

Een simpele rekensom leert dat de repatriëring van goud nu al een behoorlijke achterstand heeft opgelopen. Rekenen we het totale volume om naar zeven jaren, dan zou Duitsland ieder jaar 96 ton goud moeten terughalen. Ook is er naar verhouding erg weinig goud opgehaald uit de Verenigde Staten, want die 5 ton vertegenwoordigt slechts 1,67% van de totale hoeveelheid goud die uit de kluizen van de New York Fed gehaald moet worden.

Waarom gaat het zo langzaam?

Dit is de vraag die we na één jaar wel mogen stellen. Als China maandelijks honderd ton fysiek goud kan importeren, hoe moeilijk is het dan voor de Bundesbank om dat volume in een jaar op te vragen? Dat er na één jaar nog maar vijf ton goud is opgevraagd uit de Verenigde Staten is koren op de molen van analisten die denken dat het goud bij de Federal Reserve er niet meer ligt. Dat het al lang uitgeleend of verkocht is en om die reden niet teruggegeven kan worden aan de Duitse Bundesbank. Maar hoe aannemelijk is dat? Zou de Bundesbank dan niet veel eerder haar onvrede kenbaar hebben gemaakt over de snelheid van de levering?

Het lijkt er dus steeds meer op dat de Bundesbank er geen probleem mee heeft dat het goud wat langzamer hun kant op komt. Volgens Jim Rickards is het ten zeerste te betwijfelen of de Duitse centrale bank het goud wel terug wil halen uit New York. We moeten ook ruimte laten voor een andere verklaring, namelijk dat de Bundesbank alleen maar goud repatrieert om gehoor te geven aan de wens van de politiek en de Duitse bevolking. Kort gezegd dus een actie voor de bühne…

Dat de Bundesbank de Federal Reserve zeven jaar de tijd geeft om goud terug te sturen wordt door velen aangegrepen als bewijs dat de Amerikanen moeite zouden hebben om het goud ‘beschikbaar’ te maken, maar dat is niets meer dan een aanname. Er valt immers nergens uit op te maken dat die periode van zeven jaar op verzoek van de Federal Reserve is vastgelegd. Het is ook mogelijk dat de Bundesbank met opzet een lange termijn heeft gekozen, zodat er niet teveel druk gelegd wordt op deze gevoelige kwestie. Zou de Bundesbank al het goud in één jaar terug willen hebben uit de VS (wat logistiek mogelijk moet zijn), dan zou dat opgevat kunnen worden als een motie van wantrouwen tegen de Federal Reserve. In extremis kan de VS in ene jaar tijd meer dan 200 ton goud leveren

Bundesbank vertrouwt de Federal Reserve

Bron Suchecki van de Perth Mint verwijst in deze context naar een toespraak van Andreas Dombret (bestuurslid Bundesbank) uit 2012. In deze toespraak toont Dombret weinig begrip voor het sentiment om goud te repatriëren uit de Verenigde Staten. Hij zegt in de toespraak dat de zorgen over de Duitse goudreserve gedreven worden door irrationele angst. De argumenten om goud terug te halen uit de VS en uit Frankrijk zouden niet overtuigend zijn. Ook benadrukt het bestuurslid van de Bundesbank in deze toespraak de goede relatie tussen de Bundesbank en de Federal Reserve en spreekt hij zijn vertrouwen uit in de Federal Reserve als bewaarder voor een deel van de Duitse goudreserve.

Is de repatriëring van goud niet belangrijk?

De Bundesbank heeft kennelijk niet zo veel haast heeft met het terughalen van goud. Zo lang het niet verkocht hoeft te worden en de verstandhouding met de Verenigde Staten goed blijft kan een deel van het goud in New York blijven liggen. Dat scheelt niet alleen transportkosten, maar ook kosten voor het opnieuw smelten en zuiveren van het goud. Veel van de baren die in New York liggen zijn al erg oud en zijn volgens een minder hoge kwaliteitsstandaard gemaakt, zo schrijft Bron Suchecki op zijn weblog. De Bundesbank liet een deel van de 37 ton goud die in het eerste jaar werd teruggehaald opnieuw smelten, aldus Die Welt.

Duitsland haalt 37 ton goud terug

Duitsland haalt 37 ton goud terug (Afbeelding via Die Welt)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

12 gedachten over “Duitsland haalt 37 ton goud terug, slechts 5 ton uit de VS

  • De meest belangrijke (relevante) vraag is : wat is Duitsland van plan met het gerepatrieerde goud !? Een waarom-vraag dus. Dezelfde -waarom- voor de Chinese goud akkumulatie. Wat zijn ze van plan met die CB goudreserve !?
    Willen de pro-goud frakties de fysieke goudmarkt droogleggen om nu uiteindelijk komaf te maken met de manipulatieve goud kontrakt markt !? Dus stoppen met het vervalsen van de goudprijs benchmark (cfr. libor benchmark vervalsing). Niet vergeten dat ook de Rothschilds uit de London goldfix stapten in 2004 en hun zetel verkochten aan Barclays die ook een benchmark vervalser is.
    En dan de comex komedie. De interne broederschap-draaimolen die goudkontrakten intern laat cirkuleren om de goudprijs te vervalsen. Hoelang zullen London fix en comex/LBMA nog kunnen blijven bestaan als China de goudprijzing zoekt over te nemen door de fysieke goudmarkt leeg te zuigen…
    Misschien ziet Duitsland die bui al hangen ?

    Beantwoorden
  • Is een CB (Centrale Bank) niet altijd PRO Goud?
    Is de politiek niet altijd ANTI Goud?

    Is de politiek tegenwoordig niet wanhopig en legt het haar oor deels te luisteren bij de CB?

    Is Duitsland niet een deel ECB?
    Ziet de ECB een bui hangen?
    Of slaat de ECB “via DE” een bepaalde weg in?

    Beantwoorden
  • Quote ” Dat scheelt niet alleen transportkosten, maar ook kosten voor het opnieuw smelten en zuiveren van het goud “.

    Wat voor nut zou het voor een CB hebben om het goud om te smelten …….mits …….ze bang zijn dat ze Tungsten goud baren zouden krijgen. Waarom laat China voor het verscheept wordt allemaal omsmelten in 1 kg baren …… denk de zelfde reden…… om zeker te zijn dat ze geen Tungsten goud baren krijgen.

    Beantwoorden
  • Re Pars : Het pro & kontra goud van CB en politiek is altijd genuanceerd en dus relatief. Daar staan bibliotheken vol over geschreven.
    Vandaag, en hoogst waarschijnlijk nog meer morgen, zitten al de beheerders opnieuw met het probleem van GOUD FLOW TO STOCK (30.000 ton CB goud en privaat goudstockering). De Flow komt weer eens droger te liggen door China’s niet aflatende goud akkumulatie en private goudmetaal stockering. Het goudprijs beheer komt daardoor weer in het gedrang zoals tijdens de London Gold Pool. De NAAKTE goudshorters krijgen het daarom lastig.
    Het Westen zit gevangen in z’n rente catch-22. Dat is een huizenhoog defla-infla-stagfla probleem. En daarom ook een probleem voor de JUISTE goud afstraling die de gewenste juiste (gedoseerde) inflatie moet aangeven.
    De crescendo akkumulatie van fysiek goud is het gevolg van het stijgende wantrouwen tegenover alle systeem beheerders (vervalsers-valsmunters) die zich blijven verweren als een duivel in (gouden) wijwater vat.
    Nu zitten we met een WORLD GOLD POOL 🙂

    Beantwoorden
  • Belangrijk is inderdaad hoe het gesteld is met de beschikbaarheid van goud. Een lage of hoge goudprijs is geen bedreiging, zo lang er maar voldaan kan worden aan alle vraag naar fysieke metaal. Die beschikbaarheid werd eerst gegarandeerd door de Londen Gold Pool (maar die faalde uiteindelijk) en vanaf de piek van de goudprijs in 1980 door toenemende goud leasing en forward sales van goudmijnen. Zelfs verkopen van goud door centrale banken werden aangegrepen om de flow op gang te houden.

    Onder het Central Bank Gold Agreement werd er eerst nog veel goud verkocht, maar ook dat aanbod is al een aantal jaar geleden opgedroogd. In 2013 kwam veel fysieke goudflow uit de ETF’s (bijna 800 ton volgens Bloomberg), maar ook dat vaatje is niet oneindig.

    Zo lang de vraag naar fysiek goud groter is dan het aanbod komen we vroeg of laat voor dat moment te staan waarop die World Gold Pool zal falen.

    Beantwoorden
  • Ik geloof er niks van wat er in dit artikel wordt gezegd.

    Als de Duitsers hun goud niet echt terug zouden willen hebben, waarom vragen ze het dan terug NADAT een audit is geweigerd? Ze hadden ook een fake audit kunnen voldoen en dit rapporteren.

    Beantwoorden
  • Sluit me aan bij Floesh. De reden die wordt aangevoerd in dit artikel waarom het Duitse goud zo langzaam terugkomt is nonsens. Het feit dat er geen Duits goud terugkomt zegt alles! De onderstaande zin zegt alles!

    “De Bundesbank liet een deel van de 37 ton goud die in het eerste jaar werd teruggehaald opnieuw smelten, aldus Die Welt.”

    Als ik bankdirecteur was zou ik dat helemaal niet willen. Kan je de administratie van iedere goudstaaf nog een keer doen. Plus de staven die worden gestuurd zijn niet gemerkt, dus moet deze ook nog een keer voorzien worden van een serienummer. Dus allemaal onnodige kosten.

    Beantwoorden
  • Geachte lezers,

    Volgens mij is er 1 heel belangrijk detail bij gekomen in het schokkende bericht:

    “Duitsland haalt 37 ton goud terug, slechts 5 ton uit de VS”
    van Frank Knopers gepubliceerd op 20 januari 2014!

    Namelijk dat de Duitsers GEEN toegang hebben gekregen/ hun goudvoorraad NIET eens mochten bekijken van de Amerikanen…

    Er werd slechts 1 merkwaardige reden gegeven door de Amerikanen:

    Uit “veiligheidsoverwegingen” mochten de Duitsers hun EIGEN goud niet bekijken/controleren…

    Met zo’n ongelooflijk antwoord zou ieder weldenkend mens argwaan moeten krijgen.

    Er zijn meer duidelijke tekenen dat Amerika de totale goudvoorraad/of het grootste deel verkocht heeft:

    1) Amerika heeft nu een nog steeds hard oplopende staatsschuld van meer dan 17.500 miljard dollar!

    2) O.a. China is op grote schaal bezig om Dollars in te ruilen voor goud… Blijkbaar vertrouwt men de Dollar niet meer…

    3) Amerika is vol in de binnenlandse -zeer milieu verontreinigende- schalie olie en gas productie gestapt omdat men onvoldoende geld had om genoeg buitenlandse olie en gas te kunnen kopen…

    Bekijk deze reportage eens en zeg dat ik overdrijf:

    The Secret World of Gold (Full Documentary)

    https://www.youtube.com/watch?v=H16wiI4feDQ

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo