Is de rally van de goudprijs voorbij?

Het eerste kwartaal van dit jaar was voor goud het beste kwartaal sinds 1990. In drie maanden tijd steeg de goudprijs met bijna 20% als gevolg van toenemende onzekerheid over de groei van de wereldeconomie en de stabiliteit van de bankensector. Maar de laatste weken zakt de goudkoers weer een beetje terug. Was de opleving van korte duur?

Een klant attendeerde ons deze week op een artikel uit de Wall Street Journal, waarin de lezer gewaarschuwd wordt voor een daling van de goudprijs. De klant vroeg ons wat we hiervan vinden. In het artikel wordt gezegd dat goud kopen nog steeds een speculatieve belegging is, omdat het geen rente of dividend oplevert. Daarom is het vrijwel onmogelijk om het gele metaal te waarderen.

Dit wordt door de Wall Street Journal gebruikt als argument tegen goud, maar wij verwachten juist dat dit argument de komende jaren in het voordeel van het gele metaal zal spelen. Het is waar dat een positie in het edelmetaal geen cashflow oplevert, maar datzelfde kan gezegd worden van steeds meer andere beleggingscategorieen. Want hoe waardeer je een staatsobligatie, wanneer de verwachte cashflow over de hele looptijd nul of zelfs negatief is?

Negatieve rente gunstig voor goud

Door de extreem lage rente van centrale banken heeft $6 biljoen aan staatsobligaties nu al een negatief rendement. De spaarrente is bij de grote banken in Nederland al gezakt tot 0,5% en de verwachting is dat die rente ook verder richting nul zal dalen. Je geld uitlenen aan de bank (wat je in feite doet als je geld op een spaarrekening zet) of aan de overheid levert dus ook al bijna niets meer op, terwijl je wel een tegenpartij risico loopt. En dat risico heb je niet met fysiek goud kopen.

Als de rente nog verder daalt wordt het edelmetaal dus puur rationeel gezien interessanter dan de veilige alternatieven als spaargeld en staatsobligaties. Goud kent immers geen negatieve rente, hooguit kosten voor verzekerde opslag. Gaat de rente nog verder dalen, dan is dat juist gunstig voor edelmetalen.

Meer rendement? Meer risico!

Natuurlijk kun je een beter rendement halen uit aandelen, bedrijfsobligaties of crowdfunding projecten. Deze leveren inkomsten op die je met fysiek goud niet hebt. Maar daar staat ook een veel groter risico tegenover. Een bedrijf kan tegenvallende prestaties leveren, besluiten om het dividend te verlagen of te schrappen en een crowdfunding project kan ook tegenvallen als het bedrijf waar je geld aan uitleent niet meer in staat is terug te betalen.

Dan hebben we nog het alternatief van vastgoed. Door de stijgende huizenprijzen en de schaarste aan woonruimte in bepaalde stedelijke gebieden kan het interessant zijn in vastgoed te beleggen. Dat levert ook een hoger rendement op dan goud, maar daar staat tegenover dat een belegging in vastgoed veel minder liquide is. Ook heb je doorgaans een veel groter bedrag nodig om in vastgoed te beleggen. Goud kopen bij Hollandgold is veel toegankelijker, want dat kan al met een goudbaar van 5 gram of gouden munten van 1/10 troy ounce.

Wat gaat de goudprijs doen?

De Wall Street Journal schrijft dat de goudprijs waarschijnlijk weer zal dalen, omdat de financiële markten weer tot rust zijn gekomen na een turbulente periode in januari in februari. Dat kan inderdaad een verklaring zijn voor een verdere daling van de goudkoers.

Net als de Wall Street Journal kunnen ook wij niet in de toekomst kijken, maar fundamenteel denken wij dat de negatieve rente en het extreem soepele monetaire beleid van centrale banken op de langere termijn positief zal zijn voor goud. Ook analiste Georgette Boele van de ABN Amro is van mening dat de trend in de goudmarkt is omgekeerd. Zij verwacht een koers van $1.300 per troy ounce tegen het einde van dit jaar. Wat de prijs in euro’s gaat doen is sterk afhankelijk van de wisselkoers.

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders